• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Decembrie , 2022

Eveniment de suflet la Groși

Joi, 1 decembrie 2022, cu începere de la ora 14:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Groși, Protopopiatul Baia Mare, unde a binecuvântat capela de cimitir și a sfințit Monumentul Eroilor ridicat în memoria ostașilor români căzuți pe toate campurile de luptă, pentru credință și neam.

Andrei Fărcaş, redactor revista „Graiul Bisericii Noastre”


Sfinţirea capelei de cimitir, ridicată la intrarea în localitate, face parte din poiectul eparhial „Nicio comunitate parohială fără capelă mortuară sau de cimitir”. Capela a fost construită începând din anul 2018, printr-un efort general la care au participat bunii credincioşi ai Parohiei Groşi, sub păstorirea părintelui Lect. Univ. Dr. Claudiu Pop, Primăria şi Consiliul Local Groşi, Consiliul Judeţean Maramureş, cărora li s-au adăugat mai mulţi binefăcători şi firme din zonă. Prin lucrările în lemn şi acoperirea cu şindrilă, capela este o clădire tradiţională, iar prin zidărie şi alte realizări tehnice este o lucrare modernă, la standardele zilelor noastre. Pictura a fost realizată de Alexandru Săsărman din Cluj-Napoca.

Al doilea aveniment a fost binecuvântarea de către Preasfinţitul Părinte Iustin a Monumentului Eroi­lor căzuţi în cele două Războaie Mondiale al căror nume se află trecute în piatra monumentului. Cinstirea eroilor din satul Groşi căzuţi în cele două războaie mondiale a fost o preocupare permanentă pentru credincioşii de aici, de-a lungul anilor, ei fiind pomeniţi şi cinstiţi în fiecare an de Ziua Eroilor, la praznicul împărătesc al Înălţării Domnului, în prezenţa întregii comunităţi. Acum au acest monument modern pentru momentele de cinstire, ridicat din granit, amplasat în apropierea capelei mortuare.
Un alt moment important a fost numirea unui nou preot în această parohie, a părintelui Ovidiu Spătar, care vine din Oarţa de Jos, părintele Claudiu Pop slujind de acum la o parohie din Baia Mare.
Părintele Claudiu Pop a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” pentru întreaga activitate de păstorire în această localitate.
Mai mulţi binefăcători au fost distinşi cu Diploma anului omagial pentru efortul ridicării capelei şi a Monumentului Eroilor: primarul Florin Boltea, Consiliul Local al comunei Groşi, fostul prefect Anton Rohian, care s-a zbătut mult pentru aceste două obiective, lucru subliniat şi în foarte frumosul cuvânt adresat consătenilor, Daniel Vărzaru, director al UAC, Sebastian Vereş, Ionuţ Tânc.

A fost prezentă la manifestări şi secretara de stat de la Ministerul Familiei, Anca Minodora Costin Hendea.
După evenimentele religioase, a urmat spectacolul „Un secol de dor” dedicat Zilei Naţionale a României, în care au evoluat Grigore Leşe împreună cu invitaţii săi, şi Corul „Angelli” al Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de Pr. Dr. Andrei Baboşan, şi coruri locale.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.