• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Martie , 2018

Eveniment de excepție Expoziția ATELIER – 2018 - Studenți și profesori La Muzeul de Artă din Satu Mare

De această dată gazda noastră, ne-a primit în spații gene­roase, reînnoite, extinse cu încă două săli, ultima sală integrând structura de cărămidă a clădirii decopertată ce devine astfel un suport de etalare complementar armoniilor croma­tice expuse pe simeze. Pe lângă caracterul ei reprezentativ expoziția are și un caracter didactic, declarat, oferind in­formații și investigații de receptare a posibili­tăților de rezolvare tehnică și artistică, a unei lucrări de artă din partea receptorului, cât și a celor ce doresc continuarea unui program de studiu vo­cațional. Ca element de noutate, sunt prezente în expoziție o selecție a unor lucrări de disertație ai absolvenților Programului de Masterat – Valori plastice și reflexive ale imaginii în pictura contemporană, ce conferă conturarea unor personalități artistice ale absol­venților: Iulia Băbaș, Anamaria Nagy, Ghiț Nadia, Gherghel Iolanda, Bota Mariana, Silviu Gheție, Veres Elisabeta (o parte dintre aceștia au devenit membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Baia Mare, Satu Mare). Am alăturat de asemenea lucrări de licență ale absolvenților, care explorează un registru amplu al tematicilor sugerate în cercetarea teoretică și elaborarea lucrărilor de absolvire, ce relevă într-un mod inedit configurări plastice expresive, trecute prin filtrul unei trăiri artistice emoționante, susținute de știința și rigoarea însușite în anii de studiu. Este un univers al unor trăiri fascinante în fața unor suprafețe monumentale ce au constituit o provocare, o încercare de a le înfrunta și stăpâni cu mijloacele de exprimare ale pictorului: Diana Mara Irimuș, Orhideia Hrișcă, Cristina Busuioc, Tămășan Andreea, Talpoș Elisabeta, Rebeka Nagy, Mihaela Balaj. Din expoziție fac parte și lucrări realizate de studenți la orele de studiu la disciplinele: Culoare pentru pictura de șevalet (Silaghi Theodora, Samu Robert, Mureșan Valentina, Mărieș Mircea, Pop Ștefania Adela, Alina Herțeg), Desen și Explorări creative în desen (Diana Mara Irimuș, Rebeka Nagy, Vasilache Oana, Ofelia Balint, Alina Herțeg), Compoziție pentru pictură ( Dan Costea, Rosznyai Valentin, Cristina Rettegi, Liliana Co­vaciu, Alexandra Cormoș, Foriș Edina, Mihai Sabău, Aleandru Alexandrescu, Brumar Mădălina, Seling Larisa, Mihaly Alexandru, Modyrka Alina, Bufan Oc­tavian, Ecce Apan, Mitre Marius, Emil Barbu, Maria Berciu, Robert Balogh, Ciordaș Gabriela, Ioan Pop Prilog, Dan Barcan, Șolea Cristina, Talpoș Razvan, Mathe Levente, Boilă Mihai), Tehnici și procese de lucru pentru pictură și Pictură pe calculator (absolvenți ai promoțiilor din ultimii ani).


Una din săli găzduiește lucrări de desen ale promoției 2015 care au reprezentat Centrul Universitar Nord la Bienala de Desen a studenților Universităților de Artă din România, realizată de Uni­versitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Artă și Design intitulată DESENUL ÎN ATELIER, moment im­portant al școli noastre, de recunoaștere națională a performanțelor și a înaltului nivel calitativ în care sunt pregătiți studenții Programului de Studiu Arte Plastice – Pictură de la Baia Mare. Membrii juriului au recunoscut și felicitat, totodată atât studenți,i cât și corpul profesoral, devenind de atunci parteneri în acest proiect, care la ediția din 2017, a căpătat o dimensiune internațională. Diploma de Onoare a revenit studentei Alina Herțeg de la Baia Mare. Alăturăm aici și performanțele studenților cu lucrările realizate în ediția 2015: Alin Pavel Hereș, Iulia Băbaș, Mariana Bota, Cristina Busuioc, Mihaly Alexandru, Ifrem Livia, Rogojan Maria, Raluca Grigoriu, Anca Oros.

Prezența profesorilor titulari și asociați care predau la Programul de Studii Arte Plastice – Pictură de la Baia Mare, pe simeze cu lucrări din creația personală, vin să confirme autoritatea profesională a realizărilor studenților și să eviden­țieze calitatea, diversitatea modalităților de exprimare receptare și realizare în universul creației fiecărui student în parte. Deslușim parcă, ecoul din jurnalul lui Picasso, rostit în ultimul an de viață, de acesta că: „întreaga operă și realizările din arta mea, se datorează seriozității și profesionalismului de care am dat dovadă în primii ani de formare artistică”. Sunt expuse lucrări de pictură de: Asist. univ. drd. Alin Hereș, Lect.  Univ. dr. Papiu Greti, Prof. univ. dr. Nicolae Suciu, Lect. Univ. dr. Ioan Angel Negrean, Conf. univ. dr. Kovacs Bertalan, lucrări de fotografie Conf. univ. dr. Adrian Chira, lucrări de desen Asist. univ. drd. asoc. Mihai Ciplea. Vernisajul s-a bucurat de prezența sopranei Mitrasca Rebecca – Astrid și pianistul Balasko Balazs conferind o dimensiune sincretică a celor două arte – pictura și muzica.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.