• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Iunie , 2017

„Entuziasmul şi implicarea, transformă Baia Sprie pentru tine” (Alin Sebastian Bîrda)

Reporter: O scurtă prezentare pentru cei care nu vă cunosc.

Alin Bîrda: Am terminat Liceul „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, apoi Facultatea de Management la Braşov şi am un master în Drept Administrativ, în Baia Mare. Am lucrat în administraţia locală din Baia Sprie timp de 3 ani, ]n funcția de inspector persoane juridice la Serviciul Impozite şi Taxe, apoi am lucrat pe proiecte finanțate pe bani europeni şi pe postul de contabil şef la Parcul Naţional Munţii Maramureşului. Am experienţă şi în consultanţă, în domeniul ariilor protejate, pe partea economică, colaborând în acest domeniu pentru o perioadă cu Organizația Națiunilor Unite (ONU). Am fost consi­lier local al oraşului Baia Sprie 2 ani de zile. Din fiecare postură m-am implicat în viaţa comunităţii, pentru că Baia Sprie este locul în care m-am născut, am crescut, locul în care trăiesc, locul care mi-a dăruit atât de multe bucurii, locul de care mă leagă cele mai frumoase momente şi amintirii şi, firesc, vreau să-i întorc oraşului şi oamenilor lui binele primit, să le dăruiesc la rândul meu energia şi implicarea mea.

Reporter: Dincolo de CV şi de date oficiale, cum v-aţi descrie ca om?
Alin Bîrda: Sunt un om corect, energic, implicat, perseverent, un om care îşi iubeşte oraşul şi care ştie că poate să-l ajute să evolueze. Nu mi-a fost niciodată frică să-mi urmez visele şi până acum am reuşit să duc la îndeplinire tot ce mi-am propus. Mai mult, sunt un om care crede în schimbare şi crede că ea este posibilă doar prin implicarea fiecăruia. Dacă fiecare cetăţean îşi aduce mica lui contribuţie la bunul mers al comunităţii, pornind de la lucruri simple, cum ar fi să nu arunci hârtii pe jos sau să le ridici când le vezi, atunci toţi am evolua iar oraşul ar ajunge acolo unde ne dorim. Acesta este exemplul şi imboldul pe care doresc să-l dau comunităţii. Am un mod de a gândi mai deschis, mai modern, mai occidental, dar, în acelaşi timp, apreciez valorile tradiţionale ale comunităţii, apreciez proiectele şi ideile administraţiei locale conduse de domnul Dorin Vasile Paşca, şi îmi doresc să le putem continua, dându-le însă un suflu nou.

Reporter: Câteva proiecte locale în care v-aţi implicat?
Alin Bîrda: M-am implicat în multe proiecte civice la nivelul oraşului şi foarte multe au fost sub formă de voluntariat, pentru că sunt şi preşedintele unui ONG prin care am promovat mult aria protejată Lacul Albastru şi implicit Baia Sprie. Am clădit de la zero un ONG, cu tineri voluntari, care s-au implicat cu mult entuziasm, fără niciun fel de remuneraţie în proiecte. Am fost plăcut surprins să văd cât de multă lume vrea să se implice să facă ceva pentru oraş, chiar dacă nu este plătit. Cu multă muncă, am reuşit prin promovare pe facebook şi online să punem Baia Sprie pe harta României din punct de vedere turistic, pentru că televiziunile naţionale ne-au introdus în Top 10 locuri de vizitat în România, undeva pe locul 4-5. A fost o provocare pentru noi, am putut demonstra că se pot face lucruri mari fără niciun ban şi niciun fel de costuri.

Reporter: De ce aţi ales să candidaţi la funcţia de primar al oraşului Baia Sprie?
Alin Bîrda: Aşa cum am spus, îmi cunosc oraşul, cunosc oameni şi, mai ales, îi iu­besc. Am visat din copilărie să fac mai mult pentru comunitate şi cred că din această postură aş putea schimba lucru­rile. Candidatura a fost o decizie foarte grea. M-au sunat mai mulţi prieteni şi din străinătate, şi din ţară, unii au înţeles, alţii m-au întrebat de ce am intrat în politică, o zonă în care lucrurile sunt încă departe de normalitate. Explicaţia asta este: nu putem schimba altfel lucrurile. Degeaba ieşim în stradă, dacă nu avem putere de decizie nu se schimbă nimic. Cu toţii suntem nemulţumiţi de clasa politică, cu toţii vrem mai mult şi vrem o schimbare. Această schimbare trebuie făcută din interior. Nu putem aştepta mereu ca altcineva să vină şi să schimbe lucrurile pentru noi, în timp ce noi stăm pe margine şi ne plângem.

Reporter: Baia Sprie a intrat în ultimii ani pe o pantă extraordinară de dezvoltare. Vă doriţi continuarea proiectelor existente?
Alin Bîrda: Categoric! Ne dorim să continuăm proiectele care există la nivelul administraţiei locale, ideile care se vede că au fost bune, dar vom veni şi cu idei noi. Îmi doresc în primul rând stabilitate şi normalitate, atât în Consiliul Local, cât şi la nivelul executivului. Şi apoi, îmi doresc o relaţie mai deschisă cu cetăţenii, o implicare mai mare în actul administrativ şi în problemele oraşului. 

Reporter: Câteva probleme ale oraşului pe care le consideraţi prioritare?
Alin Bîrda: O problemă foarte importantă şi dificilă care trebuie rezolvată neapărat este cea a fostelor situri ocupate de industria minieră, începând cu Flotaţia Centrală şi continuând cu alte locuri. Sunt zeci de hectare de teren blocate. Oraşul Baia Sprie este situat geografic într-o depresiune şi nu are unde să se dezvolte, chiar dacă ar veni investitori în oraş, din păcate nu ai unde să le dai teren, şi atunci aceste terenuri ar putea fi un motor de dezvoltare economică. Flotaţia Centrală, de exemplu, este situată într-o locaţie ideală, oferă acces cu TIR-uri, are toate utilităţile şi atunci trebuie să intervenim şi să eliberăm acel teren. Ştiu că situaţia juridică e complicată, ştiu că presupune o lege specială, e greu, dar nu e o chestiune imposibilă. Apoi, oraşul trebuie să continue să se dezvolte pe linie turistică. Baia Sprie a fost desemnată staţiune turistică de interes local, există posibilităţi şi opor­tu­nităţi foarte mari în acest sens. Avem un potenţial şi un patrimoniu uriaş, pe care trebuie să-l promovăm şi exploatăm mai mult. Desigur, dezvoltarea nu e posibilă fără proiecte de infra­struc­tură de bază: apă, canalizare, drumuri, amenajarea malurilor râului Săsar care nu au mai fost reabilitate din 1963 şi pun în pericol case şi gospodării, reabilitarea podurilor. 
Apoi, nicio schimbare reală nu e posibilă fără educaţie. În această zonă trebuie să intervenim atât la nivelul infrastructurii şcolare, prin modernizarea şcolilor, cât şi la creşterea calităţii actului educaţional şi găsirea unor metode de stimulare a profesorilor, astfel încât să nu mai avem elevi care fac naveta din gimnaziu la şcolile din Baia Mare, pierzând peste o oră pe drum. Tot în acest domeniu ne dorim o creşă. Pe zona de sănătate, avem un proiect inedit, unic în ţară, deşi în străinătate nu e o noutate, care vizează redeschiderea spitalului. Acest proiect demonstrează că oraşul nostru are o gândire liberală, că e implicat, şi că atunci când cetăţenii îşi unesc forţele pentru un scop comun, acel obiectiv devine realitate. Mai avem şi la spital de lucru, deocamdată funcţionează partea de policlinică, dar corpul principal nu este încă renovat şi trebuie să pornim şi cu spitalizările de zi. Sunt încă multe eforturi de făcut astfel încât MedSpria să fie o instituţie profitabilă, care să ne reprezinte şi mai ales care să asigure accesul cetăţenilor la servicii medicale de calitate.

Reporter: Cum vedeţi Baia Sprie pe termen mediu?
Alin Bîrda: Cred că în 7-10 ani oraşul se poate schimba radical, poate evolua pe partea industrială, se poate dezvolta economic, dar şi rezidenţial şi turistic. Îmi doresc ca Baia Sprie să fie un oraş în care să lucrezi, să locuieşti şi pe care să-l vizitezi cu drag. Îmi doresc să creştem nivelul de trai al cetăţenilor, pentru că în acest fel am reuşi să-i determinăm şi pe tinerii plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă. Văd Baia Sprie ca pe un oraş în care să te simţi cu adevărat „acasă”.

Reporter: De ce sloganul „Baia Sprie pentru tine!”?
Alin Bîrda: Gândim Baia Sprie ca un oraş pentru fiecare dintre noi, un loc pe care
să-l numim „acasă”, un loc în care să trăieşti cu drag şi în care să te întorci cu drag. Acasă este pentru fiecare dintre noi cel mai bun şi mai frumos loc din lume. În ultima perioadă am discutat foarte mult cu cetăţenii oraşului, am umplut o agendă cu problemele şi priorităţile lor şi multe lucruri pot fi rezolvate şi realizate uşor, doar prin implicare. Nu am promis ni­ciodată lucruri irealizabile, am promis doar implicare, un alt mod de a face ad­ministraţie, am promis entuziasm, trans­­parenţă şi comunicare. Cred că această energie ar putea duce la progresul din administraţie pe care îl aşteaptă cu toţii.

Reporter: Din păcate, prezenţa la vot are un trend descrescător, tot mai mulţi cetăţeni şi în special tinerii, nu îşi exercită acest drept. Ce mesaj le-aţi transmite?
Alin Bîrda: Doar prin implicarea fiecăruia se poate genera o schimbare reală. Votul fiecăruia poate schimba lucrurile, înseamnă o opinie exprimată şi cel mai important mecanism democratic aflat în mâna cetăţeanului. Dacă nu mergem la vot, degeaba suntem nemulţumiţi mai târziu. Trebuie să ne exprimăm opţiunea, indiferent care este aceasta, şi în acest fel să ne facem auzită opinia.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.