• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Septembrie , 2015

Eliminarea taxei pe stâlp pentru construcţiile speciale din agricultură va stimula absorbţia de fonduri europene nerambursabile

Eliminarea taxei pe stâlp pentru construcţiile speciale din agricultură va stimula absorbţia de fonduri europene nerambursabile, cu precădere pe partea de silozuri, spaţii de depozitare şi chiar investiţii în ferme zootehnice, apreciază Federaţia Naţională PRO AGRO, într-un comunicat de presă remis vineri.

 
 

„Eliminarea taxei pe stâlp pentru construcţiile speciale din agricultură, începând cu data de 1 ianuarie 2016, a fost solicitată şi de către membrii Federaţiei Naţionale PRO AGRO. Măsura va stimula absorbţia de fonduri europene nerambursabile, cu precădere pe partea de silozuri, spaţii de depozitare şi chiar investiţii în ferme zootehnice.

Înainte de eliminarea taxei, o investiţie de 1 milion de euro presupunea achitarea taxei pe construcţii speciale de 1% din valoarea investiţiei, pe întreg parcursul implementării proiectului, respectiv 10 ani, ajungându-se la o cheltuială suplimentară de 100.000 euro, neatractivă pentru investiţiile din sectorul agroalimentar. Începând cu data de 1 ianuarie 2016, taxa nu va mai fi plătită de niciun investitor”, se arată în comunicatul citat.

Liderii partidelor parlamentare s-au întâlnit, joi, pentru a discuta pe tema noului Cod fiscal. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, după discuţii, că s-a stabilit ca modificările operate în Codul fiscal să fie readoptate în forma iniţială, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat.

 

Una dintre aceste măsuri se referă la eliminarea taxei pe stâlp, de la 1 ianuarie 2017, cu o excepţie, solicitată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi anume în cazul construcţiilor speciale din agricultură, pentru care taxa va fi scoasă din 2016.

 

Impozitul pe construcţii speciale a fost introdus la începutul anului 2014. Aplicarea taxei a fost propusă încă din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Taxa se aplică pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de producţie sau birouri, care erau deja impozitate. Ulterior, în Monitorul Oficial din 13 ianuarie 2015 a fost publicată legea de aprobare a ordonanţei ce a reglementat impozitul pe construcţii datorat la bugetul de stat, cunoscut în limbajul uzual ca taxă pe stâlp. Partea bună a fost că acest impozit s-a redus, iar valoarea acestuia în anul 2015 a fost de 1%, faţă de anul trecut, când s-a aplicat un procent de 1,5%. În plus, s-a adus şi o detaliere mult mai exactă a bazei de calcul şi a construcţiilor aflate în sfera impozitului. Legea a reformulat şi modul în care se va calcula în continuare impozitul, aducând un număr de 12 precizări foarte exacte. În schimb, taxa pe stâlp pentru investiţiile în agricultură va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2016.

 
 

Taxe şi impozite care cresc:

 

- CAS pentru venituri din activităţi independente (deşi cota scade de la 26,5% la 10,5%, baza de calcul creşte semnificativ)

- CASS (5,5%) pentru dividende, dobânzi, drepturi de autor – anterior nu se datorau dacă existau venituri din salarii sau activităţi independente;

- Impozitul pe clădiri datorat de persoane fizice pentru spaţii cu destinaţie comercială.

 
 
 

Taxe şi impozite care scad:

 

- Cota standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile va scădea în 2016 de la 24% la 20%

- Impozitul pe clădiri pentru locuinţe, la persoane fizice, pentru mai multe imobile deţinute (se elimină majorarea de până la 300%);

- Impozitul pe clădiri, pentru locuinţe deţinute de persoane juridice - de la 1,5% la între 0,08-0,2%, în funcţie de decizia autorităţilor locale

- Se elimină impozitul pe construcţii speciale („taxa pe stâlp”) pentru construcţiile din agricultură.

 
 

Ce măsuri de relaxare fiscală se amână pentru 2017:

 

- Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%

- Eliminarea taxei pe stâlp

- Reducerea cu 18%, în medie, a accizelor

- Plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări de sănătate la 5 salarii medii pe economie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.