Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 17 Ianuarie , 2020

Elevii și profesorii Liceului Teoretic „Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus l-au omagiat pe Mihai Eminescu

de Gazeta de Maramures

La împlinirea celor 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, elevii și profesorii Liceului Teoretic „Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus au evocat viaţa și opera scriitorului prin recitare din creaţia poetului, prin cântec pe versuri eminesciene, materiale audio și video.

 

 

Evenimentul a fost prefaţat de doamna profesor Mihaela Boșca, șefa catedrei de limba și literatura română din liceul sus-menţionat. Aceasta a subliniat actualitatea vi­ziunii romantice în rândul tinerilor - trăirea intensă a sentimentului în această etapă, vizionarismul, dorinţa de a schimba lumea, firea revolu­ţionară și energică a acestei vârste. Completând cu câteva informaţii mai puţin cunoscute de publicul larg, doamna profesor a invitat elevii să-și prezinte creaţiile și inter­venţiile, mulţumind elevului Denis Florin Năsui din clasa a X-a E, președintele Consiliului Şcolar al Elevilor, pentru organizarea siste­matică a momentelor colegilor săi.
Manifestarea a continuat cu conturarea unei biografii a marelui poet din secolul al XIX-lea, realizată pe rând de elevii Mihai Pop, Daniela Pop, Florin Denis Năsui, Crina Ivașcu, Eliza Sinatovici, Claudiu Liposchi din clasa a X-a E, sub îndrumarea doamnei profesor Mihaela Boșca.
Momentul următor l-a reprezentat debutul literar și activitatea de ziarist prezentate de elevii Denisa Vlonga, Andreea Nicoleta To­mo­iagă, Gabriel Tomoiagă din clasa a XII-a A, fiind îndrumaţi de doamna profesor Monica Grad. „Curiozităţi legate de Eminescu” a fost momentul inedit prin detalii despre vocea deosebită pe care contemporanii poetului au apreciat-o, fapt dezvăluit prin intervenţia lui Paul Gabriel Tomoiagă din clasa a XI-a B, apoi peregrinările sale în Maramureș, ilustrate de Denis Florin Năsui – clasa a X-a E.
Interpretarea muzicală „Pe lângă plopii fără soţ” a fost emoţionant realizată de Crina Bercheș, Andreea Zavaski - clasa a XI-a E, coordonate de doamna profesor Ana Andreica, ele au fost acompaniate și susţinute de colegii lor mai tineri din clasa a X-a E - Veronica Tomoiagă, Ionuţ Pop - chitară și voce. O recitare de grup din „Luceafărul” a fost rostită alternativ de elevii clasei a X-a E și de către elevul Dumitru Chiș din clasa a XI-a E. Eleva Mihaela Pop - XI D - i-a dedicat o creaţie proprie marelui poet, exprimând prin sensibilitatea proprie atașamentul faţă de creaţiile lui Mihai Eminescu.

Elevii clasei a XI-a B - Paul Gabriel Tomoiagă, Ana Ciorobea și Maria Bora au prezentat corespondenţa Mihai Eminescu - Veronica Micle și elementele definitorii ale romantismului, punctând astfel unele din cele mai frumoase mărturii ale sentimentelor dezvăluite publicului larg, ce transpar din acest schimb epistolar inedit.

Ultima parte a constat în diverse recitări printre care se numără texte precum „La steaua” (Mihai Eminescu), „Trebuiau să poarte un nume” (Marin Sorescu), alte creaţii recitate de elevii clasei a X-a E.
Așadar, cei 170 de ani de la nașterea primului mare creator de limbaj poetic din literatura română au fost marcaţi de contribuţiile elevilor și cadrelor didactice care i-au îndrumat, ca un adevărat cufăr al memoriei, deschis de fiecare generaţie peste timp, în semn de neuitare, de preţuire și de inspiraţie.

 

 

Monica Maria GRAD
profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus