Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 22 Septembrie , 2017

Efectele devastatoare ale potopului care a lovit Maramureşul

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Drumuri blocate, acoperişuri luate de vânt, maşini avariate, persoane rănite, insti­tuţii afectate, biserici afectate, şcoli şi drumuri închise. Într-un cuvânt, un dezastru produs în doar câteva minute. La câteva zile de la potop, încă se inventariază pagubele. Multe localităţi nu au încă energie electrică, iar oamenii încearcă să repare, cum pot, stricăciunile.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a procedat la evaluarea pagu­belor produse de fenomenele meteorologice periculoase (vijelie, precipitații sub formă de ploaie, grindină) la obiective din patrimoniul și administrarea instituțiilor publice ale autorităților administrației publice locale (clădiri, grădinițe, școli, drumuri județene, spitale, dispensare medicale, cămine culturale etc.).
În ședința de Guvern de joi, 21 septembrie, condusă de premierul Mihai Tudose, unul dintre principalele puncte aflate pe ordinea de zi a vizat acordarea de ajutoare financiare județelor afectate de furtuna care a lovit, duminică, vestul și nord-vestul României. Județul Maramureș a primit cea mai mare sumă din cei 29,816 milioane de lei, respectiv 9,468 milioane lei pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizarea de reparații și refaceri de grădinițe, școli, muzee, unități spitalicești și alte clădiri și construcții aparținând administrațiilor locale. Din suma de 1,585 milioane lei alocată suplimentar Ministerului Afacerilor Interne, județul Maramureș va mai primi o suplimentare de 109.000 lei, bani ce vor fi folosiți pentru înlăturarea daunelor produse unor posturi de poliție, sedii ale inspectoratelor de poliție, inspectorate pentru situații de urgență, ale jandarmeriei, secții de poliție, de pompieri, alte imobile și mijloace tehnice aflate în administrarea acestora.

În urma fenomenelor meteorologice înregistrate în cursul zilei de duminică, 17.09.2017, Inspectoratul Școlar Jude­țean Maramureș a constituit o celulă de criză pentru a lua legătura cu toate unitățile de învățământ preuniversitar din județ, în vederea identificării pagu­belor înregistrate în unitățile școlare. Astfel, din totalul de 166 de unități cu personalitate juridică, 65 au semnalat probleme, 23 aflându-se în municipiul Baia Mare. Totodată, nu s-a putut lua legătura cu trei unități școlare, din cauza problemelor înregistrate în rețele de comunicații. Din cele 65 de unități care au raportat probleme, 10 și-au suspendat parțial sau în totalitate cursu­rile: Şcoala Gimnazială Nr. 18 Baia Mare, Şcoala Gimnazială „Nichita Stănescu” Baia Mare, Colegiul Econo­mic „Pintea Viteazul” Cavnic, Şcoala Gimnazială „Nicolae Steinhardt” Ro­hia, Şcoala Gimnazială „Regina Eli­sabeta” Băiuţ, Şcoala Gimnazială „Dr. Teodor Mihali” Boiu Mare  (suspen­dare în totalitate a cursurilor), respectiv Şcoala Gimnazială Specială Baia Mare, Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Şomcuta Mare, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Târgu Lăpuş,  Şcoala Gimnazială Copalnic Mănăştur (suspendare parțială a cursurilor). Pagubele materiale constau în  deteriorarea aco­perișului, a internatelor sau a cantinelor, blocarea accesului în curte sau în școală din cauza copacilor doborâți, inundarea sălilor de clasă, întreruperea apei, a curentului și a rețelei de telefonie. 
Prin dispoziția Președintelui Consi­liului Județean Maramureș, Gabriel - Valer Zetea, a fost constituită o comi­sie pentru evaluarea pagubelor produse de vijelie la imobilele din administrarea instituției, dar și la obiective ale insti­tuțiilor subordonate. La Palatul Admi­nistrativ, acoperișul a fost distrus pe o suprafață de 50 metri pătrați. Turla bi­sericii din Muzeul de Etnografie și Artă Populară a fost distrusă.

De ase­menea, acoperișul bisericii a fost distrus, dar și acoperișurile de la trei case tradiționale, respectiv o șură / anexă gospodărească. Gardurile împrej­muitoare de la muzeu au fost afectate pe o lungime de 80 metri. La Muzeul de Artă „Centrul Artistic” Baia Mare a fost afectată poarta acționată electric și avariat acoperișul pe o suprafață de 140 metri pătrați.
Centrul Militar Județean Maramureș are afectată poartă de intrare în partea din spate a clădirii, și acoperișurile de la corpurile de clădiri, pe o suprafață totală de 140 metri pătrați. Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” are distrus acoperișul pe o suprafață de aproximativ 140 metri pătrați, tencuiala și placajul din piatră afectat pe o suprafață de 60 metri pătrați, dar și ferestre și geamuri distruse pe casa scării, pe o suprafață de 20 metri pătrați.
La Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului aco­perișul a fost distrus pe o suprafață de 100 metri pătrați. Școala Gimnazială cu nevoi Speciale Baia Mare are distrus acoperișul pe o suprafață de 40 metri pătrați.  Au fost afectate de vijelie drumurile județene, pe o lungime de 19 km, DJ 109 F Strâmbu Băiuț - Ocna Șugatag, DJ 184 Baia Sprie - Cavnic, DJ 183, Firiza - Izvoare,  DJ 185 Ocna Șugatag - Bârsana - Valea Muntelui, fiind nevoie de lucrări pentru refacere (podețe tubulare, parapeți metalici, desfundare șanțuri și rigole, montarea de indicatoare rutiere).
Mărturie din dezastru
„Prăpădul de duminică, 17.09.2017,
m-a prins pe mine şi pe un prieten în pădure, aproape de pasul Neteda, în vârf de Cavnic. Mai aveam în jur de 30 de minute până la maşină când dintr-o data a început… noroc că eram aproape de o mică poiană într-o zonă unde nu erau copaci mari...
Un vânt de nedescris, pădurea suna a groază, afară aproape întuneric, şiroaie de apă peste tot… rafale de vânt şi ploaie ne izbeau drept în faţă... se auzeau copacii cum se rup pe lângă noi… am crezut că nu se mai termină… tremuram, ne era extrem de frig dar cel mai important e că nu ne-am panicat... vorbeam într-una una-alta şi aşteptam să se termine… însă când credeam că e gata începea din nou… într-un final, când parcă s-a mai domolit vântul
ne-am pornit... ieşiţi chiar în poiană şi dând piept cu vântul am crezut că îngheţăm... însă, oarecum fericiţi că am scăpat ne-am pornit către maşină dând şi din mâini ca să ne încălzim.
La 50 m de maşină, drumul era blocat de nişte brazi căzuţi la pământ. Ne-am speriat să nu fie şi brazi căzuţi pe maşină, din fericire nu erau. Maşina era parcată la vreo 30 de m de drum iar drumul cât îl vedeam de acolo era curat. Am luat ce mai avem prin maşină pe noi, aşa îngheţaţi şi tremurând de numai’ şi ne pornim... ajungem la drum şi vedem drumul blocat de un brad (am crezut iniţial că o fi doar unul ici şi colo căzut)... sunăm la 112... nu răspunde nimeni... stăm în maşină la căldură să ne dezgheţăm puţin când vine o persoană din partea de jos zicând că mai sus este un brad căzut peste maşina primarului din Cavnic şi că ar fi şi victime (soţia primarului a fost lovită, însă era conştientă).
Ieşim din maşină şi mergem să vedem despre ce e vorba... imaginea era şo­can­tă: zeci de brazi căzuţi peste caro­sabil...
La puţin timp vin nişte localnici cu drujbele şi ajutăm la eliberarea unui benzi de circulaţie. Au fost circa 2 ore în care o mână de oameni am lucrat intens pentru deblocarea drumului, la lumina lanternelor şi a farurilor. După aceea, am urcat în maşină, rupţi de oboseală, şi am coborât Cavnicul care era în beznă şi părea dezastruos...
Cavnicul a 2-a zi, luni, 18.09.2017: dezo­lant! Oraşul distrus, curent nu era, telefonia era la pământ - oraşul era pa­ralizat! Spre seară, am urcat Cavnicul pe bici­cletă... l-am urcat cu lacrimi în ochi... nu-mi venea să cred cum arată oraşul meu…
A fost ziua drujbelor în Cavnic. Nu era loc unde să nu auzi măcar o drujbă sau un bătut de cui...

Natura se răzbună şi eu cred că ăsta e doar începutul...
Experienţa mi-a reamintit cât suntem de mici şi m-a făcut să iubesc şi mai mult natura”, a scris un căvnicar pe pagina de socializare.

 

 

Gabriel Zetea: Este pentru prima dat[ cnd un guvern ]nţelege cu adevărat definiţia cuvântului URGENŢĂ
 

 

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a dorit să mulțumească premierului Mihai Tudose, dar și miniștrilor din Guvernul României pentru promptitudinea cu care au intervenit și au oferit ajutor imediat județelor afectate de furtuna de duminică după-amiaza.

„În numele Maramureșului, vreau să mulțumesc Guvernului României și primului-ministru, Mihai Tudose, pentru operativitatea cu care au alocat o sumă impresionantă județului nostru. Vorbim de aproape 9,5 milioane de lei ce vor fi direcționați către autoritățile locale din Maramureș, care au în subordine instituții publice afectate de furtuna violentă de duminică. Este pentru prima dată când un Guvern înțelege cu adevărat definiția cuvântului URGENȚĂ și alocă bani pentru refaceri și reconstrucții de clădiri acum, când avem nevoie, și nu peste un an sau doi ani. Consiliul Județean Maramureș, municipiul Baia Mare, orașele Seini, Șomcuta Mare, Ulmeni, Târgu Lăpuș, Baia Sprie și Cavnic, dar și comunele Copalnic Mănăștur, Rozavlea, Ocna Șugatag, Boiu Mare și Băiuț vor primi, zilele următoare, sume impresionante. Acești bani vor fi folosiți pentru ca școlile, grădinițele, dispensarele, căminele culturale, blocurile sociale, instituțiile de cultură și primăriile să își poată relua activitatea în cel mai scurt timp și în condiții optime.
Doresc să îi felicit, în mod special, pe prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan și pe subprefectul Alexan­dru Cosma care, alături de lucrătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” și primarii din județ au întocmit documentația necesară într-un timp atât de scurt. Un cuvânt în plus de laudă aduc primarilor care, în condiții vitrege, în lipsa alimentării cu energie electrică a majorității primăriilor au reușit să se pună cu adevărat în slujba cetățenilor și să transmită toate documentele solicitate. Evaluarea pagubelor continuă în Maramureș, pentru a putea cere noi tranșe de bani de la Guvern. Vor fi despăgubite atât instituțiile publice și juridice, cât și gospodăriile private ale maramu­reșenilor care au fost atât de afectate de vijelia de zilele trecute”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

 

 

Misiuni de salvare

 

Pompierii băimăreni alături de jandarmii montani, salvamontiști și personal medical din cadrul SMURD și SAJ Maramureș  au dus o luptă contracronometru în seara zilei de duminică pentru a salva peste 20 de persoane surprinse de furtună și rămase blocate în telescaunul din stațiunea Șuior. Printre persoanele rămase blocate în telescaun se aflau și 4 copii, unul dintre ei în vârstă de trei luni. Pompierii alături de jandarmi și salvamontiști s-au mobilizat pentru salvarea micuțului care era în pericol de hipotermie. Copilul a fost coborât în siguranță de către salvamontiști și pompieri, iar apoi a fost predat unui echipaj medical al Serviciului Județean de Ambulanță.