• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Iunie , 2017

Ediția a IX-a a Festivalului Național de Folclor „Ion Petreuș” a adus Gala folclorului românesc în Baia Mare

La ediția din acest an, co-pro­ducători au fost Televiziunea Română, prin emisiunea „Te­zaur folcloric”, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transil­vania”. În emisiunea Tezaur folcloric au fost prezentate, de-a lungul timpului, toate genurile folclorului românesc din fiecare zonă a ţării: folclorul copiilor, cântecul de dragoste, doina şi balada, cântecul de cătănie, cântecul evenimentelor importante din viaţa omului, folclorul păstoresc. Toate categoriile de exprimare – artistică, muzică, vocală, instrumentală, momente coregrafice - sunt reflectate în egală măsură şi puse în valoare de artişti şi formaţii de excepţie.

Alături de aceste două instituții de cultură și-au dat mâna pentru reușita eve­nimentului Consiliul Județean Maramureș, artiști și oameni de cultură. Iuliana Dăncuș, directorul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” a declarat că Festivalul Național de Fol­clor „Ion Petreuș” și-a schimbat în acest an formatul, devenind un eveniment - concurs național pentru persoanele care au împlinit 16 ani. În competiție au intrat 18 concurenți din toată țara, iar în cadrul Galei, zece tineri talentați și-au adjudecat premiile festivalului. Con­curenții au trecut prin furcile caudine ale unui juriu format din: Marinel Petreuș - fiul lui Ion Petreuș, Angela Buciu, Dumitru Fărcaș, Ale­xandru Pugna - ministru secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Delia Suiogan, prodecanul Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, consilierul Ioan Sas - reprezentantul Consiliului Ju­de­țean Maramureș. Marele premiu al Festi­va­lului Național de Folclor „Ion Petreuș” a fost câștigat de Simona Mazăre.

„La secțiunea soliști vocali, 16 – 30 de ani, premiul I a fost revendicat de Alexandra Chira, premiul II a revenit lui Radu Gota, premiul III lui Ionuț Cocoș, iar mențiunea a primit-o Adela Prună. Au fost și două premii speciale care au fost acordate soliștilor Marian Raț și Alexandru Cozaciuc. La secțiunea instrumentiști, 16 – 30 de ani, premiul I a fost obținut de Emanuel Silaghi, premiul II de Tudor Vârciu, iar premiul III a revenit lui Alexandru Ardelean. Iuliana Dăncuș, directorul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” a ținut să îi felicite pe toți concurenții care s-au întrecut în cadrul Festivalului Național de Folclor „Ion Petreuș”, apreciind prestația artistică a fiecărui participant.
Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, prezent la acest regal folcloric a transmis felicitări tuturor participanților la Festivalul Național  de Folclor „Ion Petreuș”, dorindu-le mult succes în activitatea artistică.

 

 

„Doresc să-i felicit pe sărbătoriți, pe toți participanții la concurs, dar și pe organizatori: Ansamblul Folcloric Național «Tran­silvania» în parteneriat cu Televiziunea Română – emisiunea Tezaur Folcloric. Prin astfel de evenimente, «uzina de folclor» a Maramureșului ne de­mons­trează că «produce» în continuare tineri talentați, ne conectează în permanență la valorile noastre tradiționale, la frumos și la bun gust, la tot ce înseamnă românism. Sunt încrezător că ediția a X-a a festivalului va însemna cel puțin 10% din Centenarul României”.

Ioan Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.