Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 10 Februarie , 2017

Ședința în care trădarea a schimbat viceprimarul

de Nicolae Teremtus

Nicolae TEREMTUȘ

În urmă cu două săptămâni, după o ședință extraordinară a Consi­liu­lui Local, o ședință halucinantă, a fost ales viceprimar interimar, Cristian Niculescu Țâgârlaș. Pe mo­ment părea că normalitatea și-a fă­cut loc în sala de ședințe din Primăria băimăreană, greu încercată în ultimele luni.
Niculescu Țâgârlaș este un politician inteligent, avocat de succes și un specialist în administrație. Venirea lui în executivul Primăriei ar fi fost un plus de valoare ce ar fi putut destinde relațiile încordate între unii și alții.
După momentul alegerii lui Niculescu a urmat delegarea atribuțiilor de viceprimar și preluarea biroului și a proble­melor pe care orașul le-a acumulat. Niculescu Țâgârlaș a și ieșit pe străzile din Baia Mare pentru a inventaria situația. Cele mai multe sesizări venite din partea cetățenilor au fost cele legate de situația drumurilor, trotuarelor, a canalizării.
Împreună cu cei care se ocupă, cel puțin teoretic, de rezolvarea problemelor de acest gen, Niculescu Țâgârlaș a făcut un plan de acțiune și a dispus primele măsuri. În fond nu este greu!
Așa s-a încheiat săptămâna în care părea că normalitatea a ieșit din subsolul termic în care a fost aruncată de cei care au condus.
 
La conferința de presă a lui Niculescu Țâgârlaș au venit foarte mulți ziariști. Viceprimarul interimar a fost, poate pentru prima dată, emoționat. Dar ex­periența la bara din sala de judecată l-a ajutat și a trecut peste momentele ezitante din debutul conferinței.

„Mi se pare normal să existe un dialog între Primărie, ca și instituție, și presă, respectiv locuitorii municipiului Baia Mare. În ultimul timp nu au mai fost conferințe de presă susținute de către structura executivă a Primăriei și vreau să remodelez acest mod de colaborare. Eu sunt un adept al informării, a liber­tății presei și am fost întotdeauna aproa­pe de ziariști și ca avocat și ca om po­litic.
Am toate atribuțiile, drepturile și obli­gațiile unui viceprimar. Este o situație ce va dura până se va rezolva situația domnului Cătălin Cherecheș, primarul ales al Băii Mari.
În baza acestei hotărâri am primit sar­ci­nile de serviciu, mi-au fost delegate atri­buțiile conform dispoziției 179. Dispoziție care are efect din 2 februarie 2017.
Principalele atribuții sunt: Coordonator pentru structura arhitectului șef, coordonarea activității Poliției Locale, coordonarea activității SPAU.
Am purtat discuții instituționale cu directorii compartimentelor care se ocupă de aceste domenii.
Sunt în măsură să ofer informații cu privire la starea drumurilor, spațiile verzi și curățenie, respectiv salubrizare. Este o stare deplorabilă a drumurilor din Baia Mare, mai ales după opera­țiunile de deszăpezire (mai mult sau mai puțin reușite). Trebuie să revenim la normal cu aceste drumuri. A existat o activitate de plombare care nu a fost în conformitate cu cerințele minimale de calitate. În urmă cu două săptămâni au fost aceste asfaltări, iar asfaltul produs de o firmă din București a fost neconform, mă refer la lucrările de pe bulevardul București, Culturii, Industriei, Vasile Lucaciu. Toate plombările rea­lizate au cedat! Urmează să fie refăcute pe cheltuiala ARL-ului, prestatorul care a realizat lucrările.
Pentru a asigura toate serviciile publice cu privire la întreținerea drumurilor din punct de vedere al lucrărilor de asfal­tare s-a semnat în 6 februarie un contract subsecvent, cu ARL, pentru 500 de mii lei, inclusiv TVA. Voi fi foarte motivat să supraveghez această activitate!

Pentru Baia Mare este necesar ca cei din executivul Primăriei să fie prezenți în oraș, în stradă, pentru a vedea pro­blemele și a lua măsurile care se impun.
Voi propune și colegilor din executiv încheierea unui nou contract subsec­vent cu ARL-ul, astfel încât să avem acoperit orașul în cadrul reparațiilor până în septembrie, urmând procedura de stabilire a unui constructor pentru un contract cadru pe patru ani. Nu vreau să ajungem ca și în situația deszăpezirii, la incertitudini, neavând un contract cu un constructor serios. De aceea am prelungit acest contract în interiorul termenului, contractul cu ARL expira în aprilie.
Voi pune la dispoziție și modalitatea în care se vor realiza aceste reparații. Și prezint succint străzile care vor intra acum în reparații.
Este vorba de: Bd. București, Culturii, Industriei, Vasile Lucaciu, Motorului, Mărgeanului, 22 Decembrie, Progre­su­lui, Hortensiei, Pășunii, Alecsandri, Construcției, Decebal, Gării, Traian, Coș­buc, Unirii, Horea, Luminișului, Victoriei, Independenței, Iuliu Maniu și Victor Babeș.
Vor fi cinci echipaje care vor începe lucrările în Baia Mare, iar în martie doresc ca orașul să fie pus la punct din punct de vedere al carosabilului”, a spus Niculescu în conferința de presă.

În timpul conferinței au fost și câteva întrebări „incomode” din partea unor zia­riști, dar una peste alta, putem re­marca faptul că s-au spus lucruri importante fără a se crea impresia că locui­to­rii orașului ar trebui să mulțumească divinității că, în sfârșit, cineva se apleacă și asupra problemelor din târg!     
După terminarea conferinței presa a luat o pauză, urmând ca după câteva ore să vina la ședința extraordinară a Consiliului Local.

La ora fixată, aleșii băimărenilor era îm­părțiți în grupuri, grupulețe, pe holuri și afară la țigară.
Niște doamne din aparatul tehnic al Primăriei împărțeau, celor care nu și-au ridicat, abonamentul de parcare pe bază de tabel. Credem că aleșii au primit aceste abonamente gratuit. Am și întrebat la un astfel de grup dacă s-au dat aleșilor abonamente gratuite (ele costă un milion de lei pentru un an - n.red.). Consilierul liberal Simion Bizău ne-a confirmat situația dar ne-a spus că el nu a acceptat.
„Eu l-am plătit. Nu am nevoie de el gratuit”, a spus consilierul liberal.
Un subiect interesant.

Într-un final ședința a început. În sala mare erau aleșii și mai mulți suporteri ai grupărilor din cadrul Consiliului Local. În primul rând, prăvălit pe un scaun, vicepreședintele Consiliului Ju­de­­țean, Lucian Morar.
Foarte interesant în cazul acestui demnitar (vă rugăm să ne scuzați) al jude­țului e programul de lucru. La mai mul­te ședințe ale CL a fost văzut în sală, fie că e dimineață, fie că e după-masă, dar înainte de terminarea programului de lucru la Consiliul Județean. Nu știm ce lucrează, în acest context! Pe ce își ia salariul frumușel de vice la județ. Faptul că este președintele filialei PMP Maramureș nu este o scuză și nu este exonerat de atribuțiile ce îi revin ca slujbaș.
Credem că omu’ se crede pe vremea lui Ceaușescu, când cei care conduceau județul puteau pleca după cum doreau mușchii lor de la serviciu.
Dacă nu are ce face la CJ, propunem să fie eliminat un post de vicepreședinte al CJ. S-ar mai face economie la buget!

Cum toată lumea era prezentă, plus Morar, a început ședința. În prima parte au fost validați cei doi consilieri din partea PMP, Florin Creț și Doris Că­lăuz. După momentele solemne cu depunerea jurământului, s-a intrat pe ordinea de zi care mai avea două proiecte de hotărâre.
La primul a fost o adresa din partea consilierilor Coaliției pentru Baia Mare prin care cereau revocarea lui Nicu­lescu Ţâgârlaș.
Din acest moment a început bâlciul. Starea de grație a noului CL!
Poate neinspirat, dar cu dorința de a lămuri situația juridică a demersului, Niculescu a spus, folosind prevederile legale, că acest demers nu este legal și se fac părtași la o nelegalitate pe care va fi nevoit să o înainteze în instanță.
Pe scurt, Niculescu a spus că nu se poa­te revoca un viceprimar, chiar și interimar, după ce decizia de numire a produs efecte juridice. Adică, a primit atri­buțiile și a luat decizii, a semnat decizii etc.
După dezbateri în stilul heirupist al ale­șilor, Radu Ardelean, vârful de lance al celor de la Coaliție, a spus dezarmant că aduce un amendament la proiectul de hotărâre, înlocuind revocare cu în­locuire.

Susținerea lui Ardelean a arătat cât de naivi sunt unii consilieri și cât de nepuși la punct sunt cu problemele de legalitate.
Am avut impresia că procedurile pre­văzute de lege sunt la latitudinea unora de a fi respectate.
S-au cerut pauze, un mod curent de a rezolva situația. Câte cinci minute ce durau 10 sau mai mult.
S-a votat și proiectul a trecut, dar dis­cuția a continuat. La următorul punct s-a trecut la votarea unui nou viceprimar. Și-a depus candidatura doar Florin Creț, de la PMP. Au urmat noi pauze, ba pentru completarea buletinelor, ba
s-au iscat discuții cu privire la modul în care trebuie votat sau ce trebuie făcut. Mulți aleși au păreri uitând că aceste lucruri nu se pot face decât în litera legii. De asta sunt buni juriștii în cadrul Consiliului Local. Din păcate, la aceste ultime ședințe aceștia nu au fost as­cultați, de parcă legea este o chestiune pe care o respecți sau nu, după bunul plac al fiecăruia.
În mai multele pauze, am sesizat că Marin Brăgaru, de la PSD, a avut dis­cuții cu doi membri ai Coaliției, în ho­lul mare, feriți de ochii colegilor. Pro­babil, faptul bârfit pe holuri, cum că lui Brăgaru i s-ar fi oferit poziția de primar interimar în perioada următoare, nu are nicio legătură cu cele întâmplate în CL.
Întrebat ce fac, Brăgaru a spus că au dis­cuții pe teme juridice. Mandra și Mu­reșan erau foarte atenți la expli­cațiile juridice ale lui Brăgaru.
Până la urmă s-a votat, și în urma votului Florin Creț a avut unanimitate.
Cam asta ar fi ultima ședință extraor­di­nară a CL Baia Mare, o ședință în care trădarea, neștiința, nepăsarea, orgoliul nemăsurat au mers la pas cu normalitatea. A învins trădarea, ceea ce ne arată că pentru aleșii băimărenilor ideea de oraș, îndatoriri pentru oraș sunt doar o floricică la butoniera de consilier local. În momentul în care floricica se vește­jește este aruncată la gunoi, fără remuș­care. O nouă floare este smulsă din bu­che­tul comun și lucrurile merg mai departe.
Rămân băimărenii!

 

La Tribunal, birjar!

Pentru Niculescu situația este neplăcută mai ales că alesul liberal a încercat să urnească maşina administrativă blocată în neputință. Dar consilierul va încerca să își găsească dreptatea în instanță, după cum a declarat pe o rețea de socializare.

„Mulți dintre consilierii locali din Baia Mare continuă să se complacă într-o situație total dezavantajoasă pentru oraș, care va produce efecte și mai grave. Contrar cetățenilor care luptă în stradă împotriva corupției, astăzi, în Consiliul Local Baia Mare s-a format o alianță Cherecheș - PSD care a decis, fără respect pentru litera legii, demiterea mea din funcția de viceprimar. Am un gust amar față de obediența şi frica unor colegi din Consiliul Local, care au ales ilicitul și lipsa de onoare. Apreciez însă atitudinea secretarului Primăriei Baia Mare și,
în ciuda opiniilor juridice diferite pe care le avem, cred că este un factor de echilibru pentru administrația băimăreană. După ziua de azi, sunt decis să caut dreptatea în justiție, pentru că legalitatea este un principiu vital, în special pentru Baia Mare”, a scris Cristian Niculescu Țâgârlaș.

 

 

ULTIMA ORĂ

Prefectul Maramureşului a atacat proiectul de hotărâre al CL Baia Mare

Prefectul Sebastian Lupuţ a atacat în instanţă hotărârea prin care Cristian Niculescu Ţâgârlaş a fost înlocuit. Drept urmare, consilierul liberal revine pe poziţia de viceprimar. Vă prezentăm decizia prefectului Lupuţ.
 

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSTITUŢIA PREFECTULUI - JUDEŢUL MARAMUREŞ
Nr.1.319, 1320 Data 9 februarie 2017


Consiliul Local al municipiului Baia Mare
Doamnei Secretar al municipiului Baia Mare


în temeiul prevederilor art.123 alin.(5) din Constituţia României, art.19 alin.(l) lit. e) din Legea nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 6 alin. (l) pct. 2 lit. b) din H.G nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004, s-a exercitat controlul de legalitate asupra Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Baia Mare nr. 31/06.02.2017 privind încetarea delegării consilierului local Niculescu Ţâgârlaş Cristian pentru a îndeplini temporar atribuţiile viceprimarului.
Având în vedere faptul că s-a constatat că acest act a fost adoptat cu încălcarea prevederilor legale, s-a atacat la instanţa de contencios administrativ.
în conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. (3) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, actul atacat este suspendat de drept.