Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 17 Noiembrie , 2017

Ec. Sorina Pintea a prezentat plenului CJ Maramureș finanțarea primită de Spitalul Județean Baia Mare pentru Centrul de Radioterapie

de Gazeta de Maramures

În debutul întâlnirii a luat cuvântul ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, care a vorbit despre aparatura me­­di­cală pentru Centrul de Radio­te­rapie ce a fost atribuită de Ministerul Sănătății spitalului nostru. Aceasta a arătat că, din anul 2013, când a fost închis Compartimentul de Radioterapie al spitalului - deoarece aparatul existent reprezenta deja un pericol pentru viețile oamenilor -, a început să lupte pentru realizarea unui Centru de Radioterapie. Demersurile s-au finalizat săptămâna trecută, prin semnarea protocolului de atribuire a aparatelor medicale.
În anul 2017 există, la nivelul județului, 12.200 de pacienți diagnosticați cu cancer, numărul acestora fiind în creștere față de anul 2016, când au fost depistate 12.039 de cazuri. În cursul anului trecut au decedat 1.341 de pacienți, dintre care 90% ar fi avut nevoie de radiote­rapie.
În Maramureș, cancerul bronho-pulmonar face cele mai mari ravagii, urmat de cancerul la sân și cancerul de col uterin. Potrivit medicului șef al Secției de Oncologie, dacă acum avem 12.000 de cazuri de cancer în evidența Spitalului Județean Maramureș, în decursul a trei ani numărul acestora va ajunge la 20.000, deoarece și alți bolnavi din județele limitrofe se vor îndrepta către Centrul de Radioterapie din Baia Mare. Ec. Sorina Pintea, ma­nager al Spitalului Județean Baia Mare a mulțumit aleșilor județeni pentru votul acordat de fiecare data unității medicale, deoarece votul lor pentru spital a reprezentat, de fiecare dată, un vot pentru viață.
S-a intrat apoi în ordinea de zi a ședinței, fiind aprobate modificări în „Lista obiectivelor de investiţii” şi în lista poziţiei „Alte cheltuieli de in­vestiţii” pe anul 2017. Consilierii jude­țeni au votat pentru participarea Con­siliului Judeţean Maramureş la cofi­nan­ţarea obiectivului de investiţie „Rea­bilitare DJ 186 sector Bârsana (DJ185) – Strâmtura – Rozavlea – Șieu – Bogdan Vodă – Dragomirești – Săliștea de Sus – Săcel (DN 17C)”, dar și pentru cofinanţarea obiectivului de investiţie „Reabilitare DJ 187, Leordina (DN 18) – Ruscova – Repedea – Poienile de Sub Munte”.
Un alt proiect de hotărâre a privit aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai Centrului Județean de Coordonare şi Conducere a Intervențiilor Maramureş. Mai multe hotărâri adoptate de plen au făcut referire la promovarea în parteneriat a diferite proiecte propuse spre finanţare în cadrul Programului de Coo­perare transfrontalieră ENI Un­garia-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020 şi cofinanţarea acestora, respectiv „Safe and efficient waste disposal as a pledge of sustainable urban development in the Carpathian Region”, „SWIFT – Carpathian search-rescue network”, „Modern Border Infra­struc­ture – Successful Carpathian region  - MOBI”, „Preservation and valuation the natural water resources over the Cross-border Carpathian Mountains area”, „Overco­ming Barriers: impro­ving the mobility of residents of the border region of Transcarpathia (Ukraine), Maramures (România)”.
Ultimele două proiecte de hotărâre au privit aprobarea revocării Hotărârii Con­siliului Judeţean  nr. 213/2017 , respectiv  numirea membrilor Consiliului de Ad­mi­nistrație la Regia Autonomă „Aeroportul Internațional Maramureș”.