• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iulie , 2016

„E important să fie alături de oameni şi să le asculţi viziunea”

Gabriel Zetea, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş vorbeşte într-un amplu interviu acordat GAZETEI de Maramureş despre evaluări, proiecte, priorităţi şi probleme şi spune, la început de mandat, că îşi doreşte să fie un preşedinte corect, din toate punctele de vedere, cu angajaţii CJ, cu partidele politice, cu cetăţenii şi, mai ales, cu legea.

 

 

Reporter: Cum a fost perioada aceasta de aproape o lună de la preluarea mandatului de preşedinte a CJ Maramureş şi ce urmează în perioada imediat următoare?

Gabriel Zetea: A fost o perioadă încărcată, o perioadă de evaluări, de revizuire a procedurilor interne în Consiliul Judeţean, de cunoaştere mai bună a aparatului propriu, a întregii conduceri executive până la urmă: preşedinte şi vicepreşedinţi, suntem o echipă şi împreună trebuie să rezolvăm lucrurile pe care le-am preluat moştenire şi lucrurile noi pe care vrem să le implementăm. Este o perioadă în special de evaluări, cel puţin până în toamna acestui an. Nu e nevoie încă de mişcări bruşte în Consiliul Judeţean, aparatul propriu, legăturile cu instituţiile subordonate Consiliului Judeţean, trebuie mai întâi să evaluăm lucrurile aşa cum au funcţionat până acum şi apoi să venim în perioada următoare cu măsuri de îmbunătăţire, nu într-o lună, în două luni, dar până în toamnă cred că avem timp suficient să adaptăm stilul de muncă care a fost până acum în Consiliul Judeţean Maramureş la viziunea noastră, a conducerii executive şi să facem aparatul propriu să muncească în spiritul promisiunilor pe care le-am făcut noi în campania electorală, am venit fiecare cu un program anume pe care l-am propus maramureşenilor, am fost votaţi pe baza acestui program politic şi atunci Consiliul Judeţean trebuie să livreze rezultatele şi aceste rezultate trebuie să se vadă cât de repede.

 

Reporter:  Cum e colaborarea cu echipa executivă şi consilierii judeţeni, care sunt primele angajamente?

Gabriel Zetea: Colaborarea e foarte bună, eu cel puţin nu sunt nou în Consiliul Judeţean, sunt la al patrulea mandat de consilier judeţean, experienţă avem, sunt şi membri ai Consiliului Judeţean cu foarte multă experienţă, în echipa executivă sunt într-adevăr doi oameni noi, dar sunt oameni tineri, care au alt avânt şi altă energie să muncească. Lucian Morar are şi multă experienţă în administraţie având în vedere mandatele de primar pe care le-a avut în Ulmeni. Legătura cu consilierii judeţeni sigur că nu e zilnică, dar se menţine tot timpul prin vizitele pe care le fac ei la conducerea executivă. Sunt consilieri judeţeni noi care se interesează acum de procedurile Consiliului Judeţean.

Eu cred că vor învăţa destul de repede, chiar dacă sunt şi oameni tineri care n-au mai avut tangenţă cu administraţia, sunt oameni dornici şi motivaţi, care vor să facă schimbări. Până acum nu avem nimic de reproşat la nivelul conducerii executive, ba din contră există o relaţie foarte bună între preşedinte şi vicepreşedinţi şi de asemenea o legătură foarte bună cu plenul CJ, există o majoritate largă, până acum doar grupul PNL s-a anunţat a fi în opoziţie faţă de conducerea executivă, sperăm să nu fie în opoziţie faţă de proiectele judeţului Maramureş.

 

Reporter: Semnalul pe care l-aţi dat a fost acela de echipă, atât prin prezenţa întregii conduceri a CJ la evenimente, cât şi prin unitatea deciziilor.

Gabriel Zetea: Şi aşa va fi şi în continuare, asta ne-am şi propus. Poate că de-a lungul timpul în Consiliul Judeţean s-a mers mult prea mult pe culoarea politică a fiecărui membru, preşedinte sau vicepreşedinţi, astăzi acest lucru nu cred că mai contează. Avem alegeri locale peste 4 ani, până atunci orgoliile politice trebuie puse de-o parte. Nu doar la întâlnirile publice vom participa împreună, ci peste tot, atât cât ne va permite timpul, ori câte doi, ori toţi trei deodată, pentru a arăta un mesaj unitar al Consiliului Judeţean şi cred că aşa este normal.

 

Reporter: Ce fel de preşedinte doriţi să fiţi?

Gabriel Zetea: Corect, în primul şi-n primul rând şi corect din toate punctele de vedere. Corect cu subordonaţii din cadrul aparatului propriu al Consiliului Judeţean, corect cu membrii PSD, corect cu celelalte partide şi mai ales corect şi prietenos cu legea. Reporter:  Şi foarte prezent în teren. Gabriel Zetea: Prezenţa în teren este o obişnuinţă pentru mine încă din prima zi în care am primit mandatul de vicepreşedinte al CJ, şi cred că acesta este un lucru normal pe care trebuie să-l facă Consiliul Judeţean prin reprezentanţii săi. Sigur că este importantă munca în birou, prezenţa la birou pentru a ţine legătura cu direcţiile, compartimentele de specialitate şi a le coordona, dar la fel de importantă este prezenţa între oameni. Atâta timp cât oamenii văd Consiliul Judeţean interesat de proiectele lor, de proiectele mici ale comunităţilor locale, capătă mai multă încredere în administraţiile locale.

Prezenţa la şedinţele de Consiliu Local va fi în continuare o constantă, am lăsat acum consiliile să se aşeze, dar de luna viitoare sper că vom relua prezenţa în cel puţin două-trei şedinţe de Consiliu Local lunar, deoarece este foarte important să ţii legătura cu comunităţile locale. E o viziune personală pe care am avut-o şi din postura de vicepreşedinte şi pe care o s-o continuu cu o şi mai mare reprezentare şi o greutate a cuvântului atunci când merg la şedinţe de CL, adunări publice, întâlniri cu oamenii atunci când sunt probleme etc. E important să fii alături de ei şi să le asculţi direct problemele şi viziunea lor şi să le spui şi tu, viziunea ta în orice domeniu.

 

Reporter: Ce priorităţi aveţi până la sfârşitul anului?

Gabriel Zetea: În primul rând finalizarea celor două proiecte: „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş” şi a proiectului de modernizare a Aeroportului Baia Mare. Apoi, demararea procedurilor de achiziţie până la finalul anului pentru lucrările pe fonduri europene pe drumurile judeţene prin POR. Avem studiile de fezabilitate făcute, mai avem nevoie de nişte studii, o să le demarăm şi pe acestea şi până la finalul anului sperăm să demarăm şi licitaţiile astfel încât anul viitor să demarăm lucrările: vorbim de cele trei trasee de drum care sunt cuprinse POR pentru judeţul nostru: limită de judeţ Sălaj înspre Hideaga, Pod Ardusat, legătura înspre Satu Mare şi drumul naţional Baia Mare Dej, apoi al doilea tronson Şomcuta Mare-Copalnic, Şurdeşti şi legătura cu Baia Sprie Bârsana şi a treia propunere Valea Izei între Bârsana şi Bogdan Vodă, care este deocamdată propunere, dar dacă vor exista economii va prinde şi acesta contur.

 

Reporter: Un gând de început de mandat?

Gabriel Zetea: Nu avem decât o dorinţă de a munci cât se poate de liniştiţi, am cerut tuturor aleşilor şi în special cei ai PSD pentru că sunt preşedinte al acestui partid, să lase orgoliile politice de-o parte, atunci când trecem pragul şedinţelor de CL şi CJ nu contează partidul, ci interesul public, ne dezbrăcăm de haina politică şi ne îmbrăcăm cu haina interesului public şi votăm proiectele în aşa măsură încât oamenii să fie mulţumiţi. Dacă ei sunt mulţumiţi, vom avea peste 4 ani suficient cuvânt să mergem în faţa lor să le cerem din nou votul.  Altfel vor fi alţi 4 ani de zile pierduţi şi nu cred că asta ne ajută nici pe noi, nici pe alţii.

 

 

„Prezenţa la şedinţele de Consiliu Local va fi în continuare o constantă, am lăsat acum consiliile să se aşeze, dar de luna viitoare sper că vom relua prezenţa în cel puţin două-trei şedinţe de Consiliu Local lunar, deoarece este foarte important să ţii legătura cu comunităţile locale. E o viziune personală pe care am avut-o şi din postura de vicepreşedinte şi pe care o s-o continuu cu o şi mai mare reprezentare şi o greutate a cuvântului atunci când merg la şedinţe de CL, adunări publice, întâlniri cu oamenii atunci când sunt probleme etc.”

Gabriel Zetea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.