• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Martie , 2017

Durul Duruș, vot de-a moaca! Iată pe ce se duc banii contribuabililor

În parlamentul României sunt fel și fel de întâmplări ce țin de registrul absurdului sau al umorului grotesc.
Recent, parlamentarii USR au votat un proiect de lege favorabil, în timp ce ceilalți parlamentari au votat respingerea acestuia.
Este vorba de proiectul cu privire la limitarea tăierii de lemne. Singurul parlamentar maramureșean care a votat împotriva respingerii proiectului a fost Vlad Duruș, deputat USR Maramureș.

 

 

La prima vedere pare a fi o chestiune bună, doar că acest proiect de lege producea efecte până la sfârșitul anului 2015. Chiar dacă avea o astfel de prevedere, proiectul a ajuns la vot în 2017, iar parlamentarii USR, inclusiv Duruș, au votat pentru adoptarea lui.
Mai mult, pe pagina de facebook a USR Maramureș a apărut un text explicativ referitor la votul favorabil. Iar în text
s-a trecut o listă a rușinii în care figurau ceilalți parlamentari maramureșeni care au fost împotrivă.
De râsul curcilor!

Iată ce spune Duruș, un parlamentar maramureșean care are la bază Dreptul, el fiind avocat de profesie.
„Am considerat legea oportună. E adevărat că în forma ei inițială se prevedea acea interdicție doar tem­porară, dar și în comisia de fond moti­vele pentru care s-a propus să respin­gem și pentru care s-a dat raport negativ sunt altele decât această prevedere a anului 2015. Pe de altă parte, dacă s-ar fi respins propunerea de respingere, adică așa cum am votat noi, USR-ul, acest proiect putea fi retrimis în comisii unde pur și simplu se amenda această prevedere și se menționa 2017 sau 2018, deci nu era nicio problemă”, a spus durul Duruș în mass-media ma­ramu­reșeană.

Pe pagina de facebook a USR Mara­mureș a fost postat acest text:
„Proiectul privind limitarea exportului de lemne a fost respins marți de Camera Deputaților. Deputatul USR Vlad Du­ruş este singurul parlamentar din Mara­mureș care a votat împotriva respingerii acestui proiect. Motivul invocat pentru respingere: «Economia românească de mobilă și construcții nu poate absorbi decât jumătate din cantitatea de produse din lemn, cealaltă jumătate este în mod tradițional o importantă componentă a exportului românesc». Adică, în loc să moderăm exploatarea la nivelul cererii de pe piața internă, exploatăm cât vrem ca să dăm cât mai mult la export.

Care sunt parlamentarii maramureșeni care s-au opus acestui demers? Marius Sorin-Ovidiu Bota, Adrian Todoran, Viorica Cherecheş, Apjok Norbert, Călin Matei.
Oare nu a ajuns și la urechile lor in­formația că în această iarnă criza lemnelor de foc a afectat aprox. 3,5 milioa­ne de gospodării ce utilizează lemnul pentru încălzire, încălcându-se astfel prevederile Codului silvic ce arată că lemnul trebuie să ajungă în mod prioritar la populație, pentru împlinirea ne­voilor de bază (încălzit/gătit)?”, se arată pe pagina de socializare.

Intrigați de faptul că sunt împotriva unor chestiuni favorabile populației,
l-am întrebat pe deputatul PSD Sorin Bota ce s-a întâmplat. Parlamentarul maramureșean ne-a explicat că legea în cauză este caducă și nu putea fi scoasă de pe circuitul parlamentar decât prin punerea pe ordinea de zi și acordarea unui vot de respingere. Aceasta este procedura curentă.
„Acest domn a votat favorabil și ne-a acuzat pe noi că nu suntem de acord cu oprirea vânzării de lemn. Păi, explicația este următoare: Acest proiect nu a intrat la votul final, în urmă cu doi sau trei ani. A fost pus acum la vot pentru că nu poți face altfel pentru a fi scos de pe lista legilor care se află pe circuit. El fiind caduc, din punct de vedere al textului, al scopului pentru care a fost făcut, a trebuit să fie pus la vot și res­pins deoarece nu mai puteam aproba ceva ce nu mai există, indiferent de con­ținut. Altfel nu poate fi scos din arhiva proiectelor care se află pe circuit.
Cei de la USR nu citesc nimic! Ei nu știu reguli, nu știu procedurile, nu știu ce sens are să votezi într-un fel sau altul... și așa au votat pentru. Atâta îi duce capul! De când sunt în Parlament puteau măcar să se pună la punct cu procedurile legislative. Sau puteau să-și angajeze consilieri, că au bani pentru asta, oameni care cunosc.
A fost mai interesant să spună pe facebook că ei au votat favorabil și noi, cei­lalți, nu am votat... și că asta e lista ru­șinii. Dă mai bine pe facebook. Pentru acești oameni manipularea este mai importantă decât respectarea calității de parlamentar. Așa își respectă cetățenii, pe cei care i-au votat!”, a spus Sorin Bota, deputat PSD Maramureș. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.