• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Decembrie , 2018

Dumbrăvițenii, uniți pentru Marea Unire

De-a lungul istoriei, românii au demonstrat că uniți pot birui și vremurile, dar și contextul nefavorabil și voința marilor puteri. Unitatea în cuget și-n simțiri a stat la baza României Mari și tot ea este flacăra care face și astăzi ca națiunea să vibreze. Comunitatea din Dumbrăvița este un exemplu de unitate și poate tocmai acesta este secretul dezvoltării sale: toate instituțiile și toți liderii locali lucrează în echipă în folosul oamenilor. Iar de ziua României, comunitatea din Dumbrăvița sărbăto­rește, de opt ani, într-un mod inedit și autentic printr-un spectacol de suflet organizat de dumbrăvițeni pentru dumbrăvițeni.

În acest an în care România sărbă­torește Centenarul Marii Uniri, spectacolul „Uniți pentru Marea Unire” a fost unul special și a avut loc duminică, 2 decembrie, în Rus. Evenimentul a de­butat cu intonarea imnului de stat de către Fanfara „Stibina” a orașului Tăuții Măgherăuș. Apoi delegațiile venite din toate satele comunei, îmbrăcate în frumosul port de pe Fisculaş, s-au adunat la monumentul din fața Bisericii Ortodoxe din Rus. O surpriză deosebită a fost pregătită de comunitatea din Șin­drești, care, în frunte cu preotul Alin Erdei, a venit cu căruțele la Rus, la fel ca în urmă cu 100 de ani. A urmat apoi o slujbă de pomenire a eroilor neamului, la care au participat toți preoții din comună. Apoi, tot pe sunet de fanfară au depus coroane la monumentul Eroilor primarul Felician Ciceu, repre­zen­tanții UAC Europe și reprezentanții PNL, în frunte cu președintele Ionel Bogdan.

Apoi, în ritm de marș, toți participanții s-au adunat în Căminul Cultural din Rus pentru a urmări un spectacol deo­sebit, prezentat de preotul paroh din Rus, Vasile Tarța. Au luat cuvântul primarul Felician Ciceu, preotul paroh din Dumbrăvița, Bogdan Ciocotișan și directorul Școlii Profesionale Dumbră­vița, Magdalena Tomșa, care au transmis „La mulți ani!” tuturor dumbră­vi­țenilor și românilor și au vorbit despre importanța acestei zile. Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe nu a putut fi prezent la eveniment, dar a transmis de asemenea un mesaj de felicitare, urându-le tuturor „La mulți ani!”. Apoi au urcat pe scenă copiii din toate structurile Școlii Dumbrăvița, care au prezentat poezii, cântece și sce­nete. Au urmat apoi Corul din Chechiș, însoțit de preotul paroh Adrian Marc, cu un moment deosebit de emoționant; Corul din Unguraș și preotul paroh Sabin Bogluț și Corul din Șindrești alături de Nicu Nichita și formația, care au asigurat și sonorizarea evenimentului. Pe tot parcursul spectacolului, cei peste 500 de participanți au fluturat dra­pele tricolore și au cântat alături de coruri.
La final, toate corurile, preoții, primarul, profesorii și invitații au urcat pe scenă pentru a-i colinda pe dum­bră­­vițeni. Apoi, toți participanți au primit o porție tradițională de fasole cu cârnați oferită de UAC Europe.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.