Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 22 Martie , 2019

Dumbrăvița, model de dezvoltare locală

de Mircea Crisan

Reporter: De la ce nivel ați preluat comuna în calitate de primar și unde s-a ajuns din perspectiva proiectelor implementate?

Felician Ciceu: Sunt primar din 2008, deci anul acesta se împlinesc 11 ani. În anul 2008 exista rețeaua de apă introdusă în comună prin programul Solel Boneh finanțat de Consiliul Județean, dar era doar în faza de alimentare publică, deci era apă doar la cișmele. Așa că am continuat cu extinderea rețelei către toate gos­podăriile, în toate satele comunei, plus partea de branșare la rețeaua publică de apă. Existând rețeaua de apă, era imperios necesar să avem și rețea de canalizare. La momentul 2008 aveam în finanțare proiectul Rețea publică de canali­zare în satele Chechiș și Dumbră­vița, plus stația de epurare. Proiectul era abia început. Am finalizat acea investiție și colectorul principal în cele două sate, după care am implementat un proiect Phare de 9 km plus bran­șamentele pe rețeaua de canalizare.
Apoi am continuat cu o altă finanțare prin Administrația Fondului de Mediu în satele Rus, Șindrești, Unguraș și Cărbunari, însumând 19,8 km. Comuna noastră are în momentul de față 38 km de rețea de canalizare, fiind prima la nivel de județ din perspectiva lungimii re­țe­lei, dintre toate comunele județului.

În 2009 am depus un proiect de finanțare pe Fonduri europene, măsura 322 pentru modernizare drumuri și organizarea Festivalului cântecului, portului și dansului de pe Fisculaș, și înființarea Centrului After School. Era vorba de un proiect integrat care s-a implementat. Acesta a presupus 14,7 km de drumuri asfaltate, un pod în localitatea Șindrești, înființarea Centrului After School și dotări la căminele culturale din Rus și din Șindrești.
Am avut trei finanțări prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), finanțat de Guvernul Ro­mâniei, pentru reabilitarea drumurilor comunale în localitatea Rus spre Satu Nou de Sus, și drumurile de la Unguraș spre Baia Sprie, res­pectiv de la Unguraș la Șișești. Acestea au fost trei drumuri comunale reabilitate, finalizate și recep­ționate. Iar astăzi avem o nouă finanțare prin PNDL pentru conti­nuarea asfaltării și modernizării drumului din localitatea Rus spre Unguraș, care în momentul de față se găsește în faza de evaluare a licitației publice pentru execuție. Tot prin PNDL mai avem aprobată o finanțare pentru reabilitare și extindere la Dispensarul Uman Dumbră­vița, pentru partea socială, iar cu acesta suntem în faza de proiectare.
Tot de când sunt eu primar s-a reabilitat sediul Primăriei. Dacă tot am vorbit de momentul 2008, pot să spun că în niciuna dintre școlile comunei nu era introdusă apa potabilă și nu existau grupuri sociale în in­cinta școlilor. De atunci și până acum s-a extins și s-a modernizat Școala Dumbrăvița, care a devenit o școală cât un liceu. De asemenea, s-a reușit extinderea și modernizarea Școlii Unguraș, s-a construit o școală nouă la Rus cu bani de la Banca Mon­dială, s-a reabilitat clă­direa școlii vechi de la Rus, unde s-a inaugurat și azi funcționează Școala Profe­sională, iar în momentul actual lucrăm la reabilitarea Școlii din Șindrești, unde s-a reabilitat interiorul și avem aprobată o finanțare prin Grupul de Acțiune Locală GAL Maranatur, pentru anveloparea termică pe exterior. Avem în plan să finalizăm reabilitarea integrală a Școlii de la Chechiș, care a început printr-o finanțare prin Inspectoratul Școlar, dar nu a fost finalizată. Așa că vom finaliza investiția din bugetul local. Avem două grădinițe cu program prelungit la Dumbrăvița și la Chechiș. Avem amenajate locuri de joacă pentru copii cu ajutorul Companiei UACE, săli de clasă moder­nizate etc.
Cât privește căminele culturale, s-a reușit în acești ani să se facă o in­vestiție cu clădire nouă la Cărbunari, finanțată prin Ministerul Culturii și Cultelor, s-a reușit reabilitarea in­tegrală la Căminul din Șindrești, reabilitarea Căminului de la Che­chiș, iar în toamnă am început și vom continua anul acesta cu reabilitarea Căminului de la Rus. La toate acestea s-a adăugat construirea unui Cămin nou la Dumbrăvița, care ur­mează să fie finalizat și recepționat.
De asemenea, în toți acești ani am sprijinit și bisericile și s-a realizat o capelă la Chechiș, iar altele sunt în prezent în execuție la Dumbrăvița, Cărbunari, Unguraș și avem în construcție Biserica de la Rus.
Baza Sportivă Dumbrăvița a fost unul dintre primele proiecte pe care le-am depus la Guvernul României, imediat după ce am devenit primar, iar în momentul de față avem o Bază Sportivă cu toate cele necesare, cum nu sunt multe în județul nostru.

Reporter: Care este secretul acestui succes de dezvoltare locală?
Felician Ciceu: Este foarte important pentru noi că avem extrem de bine dezvoltată latura economică în comună, în special prin Compania UAC Europe, dar ca o curiozitate, este pentru al patrulea an consecutiv când nu ni se alocă niciun leu din bugetul de stat. Mai mult, pierdem aproximativ 4 miliarde lei vechi din fondurile pe care le avem prin trecerea cheltuielilor cu asistenții personali ai persoanelor cu handicap la plata integrală din bugetul Primăriei. Bani care s-ar fi putut regăsi în investiții.

Reporter: Ce proiecte aveți în plan, ce îi lipsește comunei Dumbrăvița?
Felician Ciceu: Avem o finanțare acceptată și contractată deja pentru execuție, pe fonduri europene, în valoare de un milion de euro, pentru care va începe execuția anul acesta. Este vorba de modernizări de drumuri și asfaltări, iar pe lângă asta suntem aproape de finalizarea procedurilor pentru o altă investiție, tot de modernizare de drumuri pentru străzile unde există la momentul actual rețeaua de canalizare. Lucrăm în momentul de față concomitent cu realizarea branșamentelor la rețeaua de canalizare spre toate locuințele, în toate gospodăriile cetățenilor, ca să putem veni cu partea de asfaltare. Deci, avem două proiecte de modernizări de drumuri, unul de un milion de euro prin fonduri europene, în medie câte un kilometru de drum pentru fiecare sat, iar celălalt din bugetul local presupune 14,5 km, pe toate străzile din co­mună, care va fi implementat cât de curând cu putință.

Reporter: Ați făcut un calcul privind fondurile atrase în acești 11 ani în comună?
Felician Ciceu: Se poate calcula în mare: pe fonduri europene un proiect de 2,5 milioane de euro, 590 de mii de euro pe proiectul Phare la cana­lizare, 76 de miliarde lei vechi pe Fondul de Mediu tot pentru rețeaua de canalizare, Căminul de la Căr­bunari a fost circa 8 miliarde lei vechi prin fonduri guvernamentale, drumurile prin PNDL în valoare de circa un milion de euro pe trei contracte, în momentul de față se adaugă încă un milion de euro pentru ce urmează să se implementeze. Doar din acestea se adună o sumă frumoasă, dar sunt multe alte investiții mai mici.

Reporter: În contextul viitoarelor alegeri europarlamentare, un mesaj pentru maramureșeni?
Felician Ciceu: În orice comunitate care se dezvoltă și vrea să prospere, oamenii trebuie să privească lucrurile cu foarte mare atenție și cu implicare. Pentru că o dată la patru ani au șansa să-și spună punctul de vedere. Indiferentismul nu face bine nimănui, și așa cum s-a spus „somnul națiunii naște monștri”. Nu este de dorit acest lucru. Pentru că și dacă există un procent care te legiferează la 30% prin intenția la vot, dar acela reprezintă poate 15% în raport cu întreaga populație. După părerea mea, o administrație liberală pe viitor ar fi mult mai de dorit țării, pentru că s-a văzut cum au fost lucrurile când a fost țara sub o administrație liberală, decât sub o administrație de stânga.

 

 

„În orice comunitate care se dezvoltă și vrea să prospere, oamenii trebuie să privească lucrurile cu foarte mare atenție și cu implicare. Pentru că o dată la patru ani au șansa să-și spună punctul de vedere. Indiferentismul nu face bine nimănui, și așa cum s-a spus «somnul națiunii naște monștri»”.
Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăvița