Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 17 Februarie , 2015

Droguri în Maramureş, o poveste fără sfârşit… dar avem concurs!

de Nicolae Teremtus

Revenire spectaculoasă în luminile rampei ale fantomaticei asociaţii denumită pompos: Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş, un „oenge” din categoria celor care „nu cuvântă”. Se organizează concursul: Mesajul meu antidrog, pentru elevi, în ideea că în acest fel se realizează muncă de propagandă pozitivă, iar tinerii dornici de senzaţii tari vor abandona consumul de droguri de la alcool, ţigări până la canabis şi etnobotanice.

 
 

Despre această activitate a centrului am mai scris anii trecuţi, în momentul în care am constatat că cei ce se ocupă, probabil sunt plătiţi, de activitatea respectivă nu prea au habar de ce se întâmplă în şcolile maramureşene, în cluburi, pe străzi din punctul de vedere al consumului de droguri.

În acest an ne-a fost prezentat acelaşi format, aceleaşi date, în sensul că s-au schimbat datele la care s-a făcut referire în scurta prezentare. Au fost de faţă câţiva elevi, un inspector şcolar şi ziarişti. La sesiunea întrebări am spus din nou că un Centru de Prevenire… ar trebui să aibă o statistică clară şi la zi cu ceea ce înseamnă consumul de droguri în Maramureş, altfel care mai este rolul acestui ONG (în afară de cel de a toca nişte bani ce vin probabil de la buget)?

 

După câteva momente de pauză, ne-au fost citite ceva statistici realizate la nivel naţional cu referiri judeţene, din anul 2011. În acest an se va face o actualizare. Evident că numărul consumatorilor maramureşeni de droguri, în viziunea acestui raport, este de circa 27 de persoane în anul precedent. Punct.

Am încercat să discutăm despre fenomen, dar cei care aparţin de Centrul… nu pot emite păreri fără acordul celor din Bucureşti şi de aici povestea ajunge iar în zona interzisă chiar şi presei. Se invocă interesul tinerilor, nevoia de a-i proteja. Un lucru cu care suntem de acord, dar ce nu înţelegem este de ce nu se dau datele corecte, la zi şi în funcţie de situaţie.

Nu credem că este atât de greu a se face o statistică cu aceste cazuri. Ele există în spitalele unde se fac tratamentele specifice, unde vin cazuri de urgenţă, apoi există sau ar trebui să existe, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al judeţului, date cu privire la cauzistica consumului de droguri. Faptul că nu se dau astfel de date întăreşte ideea că se încearcă muşamalizarea cazurilor sau poate sunt anumiţi consumatori din rândul unor progenituri de oameni de afaceri, politicieni, oameni cu stare materială peste medie şi care nu vor ca numele familiei să ajungă în presă.

Sigur, există o logică în astfel de limitări la informaţii ale presei, dar nu se face decât a da gir unei practici nefaste ce prinde în mrejele ei tot mai mulţi elevi şi tineri.

 

Am primit de multe ori informaţii cu privire la consumul de droguri în Baia Mare, în special în zona marilor licee, în cluburi, pe arterele principale. Chiar elevi, dar şi părinţi ne-au povestit cum oferta din şcoli este foarte bogată. Traficanţii recurg la metode tot mai rafinate şi reuşesc să îşi formeze o clientelă permanentă sau de ocazie, cu toate eforturile unora de a stopa fenomenul.

Noi credem că o adevărată campanie ar fi cea în care s-ar vorbi fără limitări despre acest subiect, s-ar da date şi cazuri concrete, într-un respect al adevărului. Fără patimă!

Presa ar avea cel mai mare impact şi ar fi vârful de lance al unei campanii eficiente. Dacă nu avem date la zi şi corecte, nu putem face nimic.

A ne limita la a anunţa un concurs la care vor participa elevii ce nu au o problemă de acest fel, nu poate fi decât un eşec al unei campanii, nefiind urmată şi de adevăr.

În acest context, GAZETA de Maramureş va încerca să demareze propria-i campanie, în care vom aduce în faţa cititorilor o radiografie cât mai exactă a acestui fenomen, devenit de largă răspândire şi care nu mai poate fi ignorat.

Nu ne bazăm pe un ajutor al autorităţilor, deoarece în decursul anilor am avut experienţe triste (Ioan Isac, de exemplu), de oameni care ne acuzau că doar noi vedem consumatori şi traficanţi prin Maramureş.

 

Nu mai departe, în urmă cu două săptămâni, a fost un caz al unui tânăr din sistemul de protecţie al copilului, suspect de consum de droguri (găsit seringă).

În timp ce ne îndreptăm spre sala în care a avut loc manifestarea cu acest concurs, am văzut o ştire pe fluxul media ce spunea că vârsta de la care se consumă droguri în România a ajuns la şase ani!

Ce ar mai fi de spus!