Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 13 Ianuarie , 2017

Dreptate ministerială: Ai luat concursul? Eşti director! Ai picat concursul? Eşti director!

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Mircea CRIŞAN
Ioana LUCĂCEL

Exact în perioada în care directorii care au promovat con­cursul din toamna anului trecut primeau, în cadru festiv, deciziile de numire, noul ministru al educaţiei şi secretarul de stat Liviu Marian Pop dădeau o adresă halu­cinantă tuturor inspectoratelor şcolare² „Pot fi numite şi persoanele care până la data concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise”, se arată în adresa numărul 24.187 din 06.01.2017.
Secretarul de stat Liviu Marian Pop motivează această decizie prin lipsa de personal pentru respectivele funcţii de conducere² „Cineva trebuie să conducă şcoala. De ce s-a ajuns în situaţia aceasta? Pentru că niciun cadru didactic
nu-şi doreşte să conducă o unitate şco­lară. Şi repet, sunt 664 de unităţi şcolare dacă nu mă înşeală memoria, în care nu au fost ocupate aceste posturi până ieri (vineri – n.r.). Nu putem să stăm vineri, sâmbătă şi duminică să… măcar de luni să avem un director acolo interimar. Dacă cineva are o problemă cu o nu–mire până la 31 august, eu cred că e mult mai important să avem un con­ducător de unităţi şcolare”.

Directorii numiţi prin derogare de la normă sunt cu titlu interimar până ma­ximum la finalul anului şcolar 2016 – 2017, adică până pe 31 august 2017. „Toţi directorii care nu au luat concursul, toate posturile ocupate prin delegare sunt până la 31 august. Toţi cei care au luat concursul au contract pe patru ani, aşa cum prevede legea, cei care sunt nu­miţi, indiferent că au fost numiţi înainte sau după emiterea acestei derogări, vor avea mandat până la 31 august. Ce vă putem spune este că nu s-a luat o decizie la nivelul ministerului când se va organiza următorul concurs pentru directorii de unităţi şcolare, dar acest lucru o să-l comunice domnul ministru, bănuiesc că într-un timp rezonabil”, a mai spus Liviu Pop.
În Maramureş, noii directori şcolari
şi-au primit luni, 9 ianuarie, deciziile de numire pe posturile de conducere. La nivelul judeţului există 168 de posturi de directori şi 63 de directori adjuncţi. În aceeaşi şedinţă au revenit oficial pe posturi foştii directori care nu s-au prezentat la concurs sau nu l-au promovat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ins­pectoratului Şcolar Judeţean Mara­mureş, Adriana Meşter, s-a dispus deta­şarea pe funcţiile de director, în 12 cazuri, şi la directori adjuncţi, în 3 situa­ţii. Inspectorul Şcolar general, Ana Moldovan, spune că este o decizie dată la nivel central pe care toate inspectoratele trebuie s-o respecte.
La nivel naţional, din cele 6.404 funcţii de director, au fost ocupate prin concurs 4.058, restul de 2.346 rămânând vacante. De asemenea, din cele 2.480 funcţii de director adjunct, au fost ocupate prin concurs 1.344, restul de 1.136 rămânând vacante.
Ministerul Educaţiei va organiza un nou concurs pentru ocuparea funcţiilor de conducere până la finele acestui an şcolar. Conform anun­ţului oficialilor din minister, competiţia ar urma să se desfăşoare până la data de 14 august, astfel încât, începând de la data de 1 septembrie 2017, toate posturile de director şi director adjunct vacante să fie ocupate prin concurs.

 

 

Ordinul controversat

„În vederea soluţionării situaţiilor pentru care nu s-au emis deciziile de numire în funcţiile de director şi director adjunct prin detaşare în interesul învăţământului, situaţii raportate la data de 6.01.2017, prin derogare de la prevederile art. 24 alin (1) din Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, aprobată prin OMENCS nr. 5080/2016, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după validarea rezultatelor concursului pot fi numite şi persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise.
Numirea prin detaşare, în interesul învăţământului, se realizează prin decizie a inspectorului şcolar general, cu avizul consiliului de administraţie al Inspectoratului Şcolar şi cu acordul scris al persoanei solicitate, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2016-2017”.