• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Mai , 2017

Două decenii de dezvoltare

Ioan Romaniuc conduce comuna Rona de Sus de două decenii şi tot de atunci încearcă să dezvolte localitatea şi să atragă cât mai multe fonduri. Practic, întreaga istorie modernă a comunei se leagă de munca şi activitatea sa. Într-un interviu acordat GAZETEI de Maramureş, primarul Romaniuc vorbeşte pe larg despre probleme şi priorităţi.

 

Reporter: Sunteţi primarul comunei Rona de Sus din 1996, care sunt principalele realizări de până acum?
Ioan Romaniuc: Prima dată când am venit la primărie, am găsit proiectul de alimentare cu apă început, erau investite 80 de milioane de lei vechi, proiectul era de 10 miliarde în bani vechi. Avem proiecte depuse pentru reabilita­rea reţelei de alimentare cu apă din 2013, pentru că avem de înlocuit conducte şi de captat câteva izvoare. Acesta a fost cel mai mare şi important proiect, pentru care m-am luptat ani de zile.
Apoi, o altă problemă sunt drumurile. Avem 51 de km de drum, pe care le-am găsit în stare foarte proastă, erau drumuri de pământ. În proporţie de 80% le-am pietruit, 3 km şi ceva am asfaltat. Am asfaltat şi drumul acesta de legătură dintre Rona şi Coştiui, cu foarte multe demersuri, pentru că într-un mandat se făcea un kilometru şi ceva, din cauza lipsei de bani.
Acum şi străzile din Coştiui sunt asfaltate şi practicabile, am asfaltat inclusiv un drum care se numea Drumul sării, pe acolo se purta sare în Budapesta, şi acela e asfaltat, dar avem o porţiune de 450 de metri ca să punem canalizarea şi apa, ca să nu se spargă apoi din nou asfaltul.
La noi lucrurile se mişcă foarte greu din cauza birocraţiei, doi ani de zile m-au ţinut numai cu proiectul, am luat avize de peste tot, de la Ape, de la Mediu, certificat de urbanism, de construcţie etc. Birocraţia te ţine mult pe loc. Lu­crezi mai mult pe hârtii decât pe lucrarea propriu-zisă. Faci proiect pentru că altfel nu-ţi dă bani, după 2-3 ani expiră autorizaţia şi trebuie să o iei de la capăt.
De exemplu, la lucrarea de canalizare a expirat autorizaţia de construcţie, acum facem din nou toate demersurile. Alţi bani, alte drumuri, altă cheltuială. Plus că anul trecut pentru canalizare n-am primit niciun ban. Anul acesta am depus din nou proiecte, unul presupune reabilitarea reţelei de apă-canal pe străzile laterale. Am depus şi un proiect cu asfaltare de uliţe, până la un milion de Euro. Dar banii aceştia nu ne ajung să facem toate străzile care trebuie asfaltate, o să mai asfaltăm din bugetul local. Am depus printre primii proiectul, aşteptăm rezultatul. Oricum, în mare străzile sunt practicabile, oamenii au acces la terenurile agricole, ceea ce e o mare realizare având în vedere că avem un relief accidentat, cu multe dealuri.
O altă prioritate a fost ca instituţiile publice să fie moderne şi funcţionale, şcoala, grădiniţa, primăria. Şi aici a fost foarte greu, de exemplu proiectul şcolii l-am început în 2008 şi abia în 2014 am primit bani ca să-l terminăm.

Reporter: Ce priorităţi aveţi pentru acest mandat?
Ioan Romaniuc: Îmi doresc să dea Dumnezeu să pot termina reţeaua de apă. Sunt şanse, dar avem nişte proble­me cu birocraţia. Avem în vedere să reabilităm Căminul Cultural, avem în vedere asfaltările. Ne dorim şi o bază sportivă, pentru că tineretul trebuie să facă şi sport, nu doar să stea pe facebook. Avem bază sportivă, numai că trebuie modernizată. Nu vreau să promit, pentru că nu depinde de mine şi nu vreau să nu mă ţin de cuvânt.

Reporter: Cum s-a dezvoltat comuna din punct de vedere turistic?
Ioan Romaniuc: Foarte bine s-a dezvoltat, avem o pensiune nouă, care are ca­zare în condiţii optime, mâncare foarte bună.

Reporter: Care e situaţia Băilor de la Coştiui?
Ioan Romaniuc: Cu băile de la Coştiui avem probleme, am câştigat procesul la Baia Mare şi s-a făcut recurs la Cluj. Acum aşteptăm  decizia instanţei. Este un administrator care nu se ţine de cuvânt şi nu respectă contractul. Băile sunt în concesionare.
Era foarte uşor atunci dacă Consiliul Local aproba să reziliem contractul. Nu au aprobat şi i-am dat în judecată, că nu puteam altfel rezolva. Aici, dacă se ţinea de clauzele contractuale, nimeni nu avea nimic cu el.

 

 

„La noi lucrurile se mişcă foarte greu din cauza birocraţiei, doi ani de zile m-au ţinut numai cu proiectul, am luat avize de peste tot, de la Ape, de la Mediu, certificat de urbanism, de construcţie etc. Birocraţia te ţine mult pe loc. Lu­crezi mai mult pe hârtii decât pe lucrarea propriu-zisă. Faci proiect pentru că altfel nu-ţi dă bani, după 2-3 ani expiră autorizaţia şi trebuie să o iei de la capăt”.

Ioan Romaniuc, primarul comunei Rona de Sus

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.