• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Aprilie , 2015

Documentar educativ pentru elevii maramureşeni

De 5 ani, scriitorul dr. Nicoară Mihali aduce în Maramureş filme documentare destinate educaţiei tinerilor, în cadrul unui proiect intitulat „Dimineţile lumii”: „Datorită Festivalului „Astra Film” şi în special datorită prieteniei pe care o are faţă de Maramureş directorul Dumitru Budrala, am reuşit să aduc din nou o poveste interesantă pentru elevii din Maramureş. De această dată este vorba despre un film despre sacrificiile pe care le fac unii copii din diferite colţuri ale lumii pentru a merge la şcoală. Filmul acesta a fost premiat la secţiunea film documentar cu premiul Cesar în Franţa şi a luat anul trecut şi Oscarul pentru secţiunea documentar”.

 

Filmul se numeşte „Drumul spre şcoală” şi este o poveste cutremurătoare a unor copii din patru ţări ale lumii care pleacă dimineaţa spre şcoală, cu sacrificii uriaşe: „Copiii din Kenia fac drumul spre şcoală printr-o pădure cu animale sălbatice, 15 km, având cu ei doar un bidonaş cu apă şi o trăistuţă cu mâncare pentru ziua respectivă. Apoi povestea se mută în Argentina unde doi fraţi, călare pe un cal traversează podişul Patagoniei spre şcoală, făcând în fiecare dimineaţă 20 km.

 

De asemenea, este prezentată şi o situaţie din Maroc, unde în fiecare început de săptămână câteva fete din satele de munte pornesc 22 km spre şcoală, spre internat. Cea mai cutremurătoare poveste este cea a trei fraţi din India. Fratele cel mare este imobilizat în cărucior, mijlociul trage de cărucior, iar cel mic împinge căruciorul 4 km în fiecare dimineaţă spre şcoală şi înapoi”, spune dr. Nicoară Mihali. Povestea copiilor nu se opreşte aici, pentru că după apariţia filmului, copilul din Kenia care îşi doreşte să fie aviator a primit o bursă de la o şcoală franceză şi e aproape de visul lui. Iar băieţelul din India, imobilizat în cărucior a primit o bursă la Londra pentru că îşi doreşte să ajungă medic să îi ajute pe copii pentru a merge spre şcoală.

 

Zilele următoare, filmul va fi prezentat în 6 şcoli din Baia Mare, după care va fi vizionat de 4 mii de elevi din Bistriţa, dar şi în Satu Mare. Filmul a fost prezentat în premieră în cadrul „Şcolii altfel”, la 1500 de elevi din Sighetu Marmaţiei. Copiii sunt extraordinar de impresionaţi şi conştientizează ce înseamnă efortul pentru educaţie. Pentru că la noi copiii sunt duşi cu maşina până în faţa şcolii. Posibil că acest film îi va face pe mulţi să înţeleagă că alţii fac eforturi uriaşe pentru a învăţa, în timp ce la noi sunt condiţii deosebite şi din păcate unii nu au performanţe şi îşi bat joc”, a adăugat dr. Nicoară Mihali.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.