Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Joi , 21 Decembrie , 2017

Discuții la Consiliul Județean Maramureș pentru demararea procedurilor de introducere a gazului metan între Sighet și Borșa

de Nicolae Teremtus

O întâlnire de lucru a avut loc în dimineața zilei de joi, 14 decembrie 2017, în cabinetul președintelui Consi­liului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, pe tema demarării procedurilor privind introducerea gazului metan între Sighet și Borșa. Alături de re­prezentanți ai aparatului propriu al instituției au fost invitați la discuții primarul orașului Vișeu de Sus, Vasile Coman, primarul orașului Borșa, Ion Sorin Timiș, primarul din Dragomirești, Vasile Țiplea, un reprezentant al primăriei Săliște, dar și primarii din comunele Ocna Șugatag (Mihai Ivaszuk), Strâmtura (Ioan Pasere), Bârsana (Teodor Ștefanca), Vișeu de Jos (Găvrilă Șimon), Bogdan Vodă (Anuța Bizău), viceprimarul comunei Moisei, Grigore Tomoiagă.

În informarea privind stadiul dezvol­tării alimentării cu gaze naturale a localităților din zona Maramureșului istoric se arată că, în anul 1998, la soli­citarea autorităților locale din județ, TRANSGAZ Mediaș a elaborat studiul de soluție privind alimentarea localită­ților din zona Maramureșului istoric, studiu care a fost reactualizat în anul 2006. În anul 2005 a fost finalizată și pusă în funcțiune conducta de transport gaze naturale DN 400 Apa – Negrești Oaș – Sighetu Marmației.
Până în pre­zent, în județul Maramureș s-a racordat la această conductă muni­cipiul Sighetu Marmației, iar comunele Remeți și Săpânța au solicitat, în 2017, prin Consiliile Locale, acord de acces la SNT, conform legislației în vigoare (HG 1043/2004). Una dintre variantele studiului de soluție prevede extinderea conductei Apa – Sighetu Marmației, de la Sighetu Marmației până în zona orașului Borșa, urmând cursul văii Izei. Urmare a calculelor de dimensionare a rezultat că în această variantă este necesară realizarea unei conducte de transport gaze naturale DN250 x 40bar, în lungime de 113 km de la Sarasău, punctul de cuplare în conducta DN400 x 40bar Apa – Sighetu Marmației până în zona orașului Borșa. În această variantă s-a avut în vedere amplasarea unor stații de reglare măsurare predare gaze în vecinătatea următoarelor loca­lități: Vadu Izei, Ocna Șugatag, Bâr­sana, Strâmtura, Rozavlea, Bogdan Vodă, Dragomirești, Săliștea de Sus, Săcel, Vișeu de Sus, Moisei și Borșa. Din aceste stații de reglare se pot alimenta și alte localități învecinate a căror consum a fost luat în considerare de către proiectant la stabilirea necesarului de gaze.
În vederea dezvoltării rețelelor de gaze naturale în Maramureșul istoric, respectiv a înființării de noi distribuții de gaze sunt necesare următoarele etape: înființarea, după caz, a unor Asociații de Dezvoltare Interco­munitare (ADI), întocmirea de către această asociație a unui Studiu de Fezabilitate, avizarea Studiului de Fezabilitate la ANRE, depunerea Studiului de Fezabilitate (avizat ANRE) la Ministerul Energiei pentru aprobarea concesionării Siste­mu­lui de Distribuție, procedura de concesionare a sistemelor de distribuție conform legislației în vigoare, iar concesionarii Sistemului de Distribuție vor solicita Transgaz  acordul de acces la SNT, conform legii energiei 123/2002 și a HG 1043/2004.

În funcție de rezultatele studiului de fezabilitate pentru înființarea de noi distribuții, care va fi elaborat la soli­citarea autorităților locale, de către o firmă autorizată ANRE, Transgaz va analiza oportunitatea includerii în strategia de dezvoltare a investițiilor necesare extinderii SNT.
Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a arătat că a purtat discuții cu ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, legate de un proiect important pentru Maramureșul Voievodal, respectiv ex­tin­derea conductei de gaz de la Sighet Marmației până la Borșa.
„Sperăm să demarăm investiția anul viitor, după ce vom constitui o Aso­ciație de Dezvol­tare Interco­munitară, conform procedurii, în care să cuprindem toate comu­nitățile care doresc să vină ca parte în proiect și să putem stabili un număr aproximativ de posibili consumatori. Vor urma apoi consultări publice, discuții în cadrul ADI, iar Consiliul Ju­dețean Maramureș va veni ca și parte­ner în proiect, pentru a gestiona cât mai bine această investiție. Apoi va trebui să elaborăm Studiul de Fezabilitate care urmează să fie depus spre avizare la ANRE, urmând depune­rea Studiului de Fezabilitate, odată aprobat, la Minis­terul Energiei etc. Vorbim despre o procedură completă și complexă, cu etape premergătoare, dar ne dorim ca, în anul 2018, să avem toate documen­tațiile necesare pentru a le putea depune spre aprobare și in­ves­tiția să fie realizabilă cel târziu din anul 2019.
Deoarece vor fi foarte multe documente de întocmit, primarii ar trebui să aprobe, în cel mai scurt timp, prin hotărâri de Consiliu Local, demararea acestui proiect. Traseul continuării magistralei de la Sighetu Marmației la Borșa va merge pe Valea Izei, dar trebuie purtate discuții și cu localitățile aflate pe ruta DN18,  pentru a vedea cum pot și aceste localități să își facă racordurile”, a declarat președintele Con­siliului Județean Maramureș, Ga­briel Zetea.

 

 

„Sperăm să demarăm investiția anul viitor, după ce vom constitui o Aso­ciație de Dezvol­tare Interco­munitară, conform procedurii, în care să cuprindem toate comu­nitățile care doresc să vină ca parte în proiect și să putem stabili un număr aproximativ de posibili consumatori. Vor urma apoi consultări publice, discuții în cadrul ADI, iar Consiliul Ju­dețean Maramureș va veni ca și parte­ner în proiect, pentru a gestiona cât mai bine această investiție”.
Ga­briel Zetea, președintele Con­siliului Județean Maramureș