Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 26 Noiembrie , 2019

Dialoguri virtuale. Vom rămâne fără bani de pensii şi salarii bugetate? (V)

de Stefan Gonczi

Întrebare: Care sunt punctele forte ale economiei româneşti?

Răspuns: Punctele forte sunt:
Creșterea economică înregistrată în primul semestru (4,1%),­ a doua cea mai ridicată din UE, alături de Ungaria.
Creșterea consumului (7% an-la-an) reprezintă o oportunitate mare pentru dezvoltarea companiilor din domeniul bunurilor de larg consum (distribuție sau retail).
BNR are o rezervă internațională în valută foarte confortabilă de aprox. 40 mld. euro (+20% an-la-an), ceea ce asigură confortul unui control pe stabilitatea monedei naționale (preferința pentru ușoară depreciere pentru a stimula exporturile și decelera importurile).

Î.: Care sunt punctele slabe ale economiei româneşti?
R.: Veniturile fiscale subperfor­mează la minimul ultimului deceniu prin raportare la PIB din cauza evaziunii fiscale ridicate.
Cheltuielile publice sunt rigide, deoarece două treimi sunt alocate pentru salarii şi ajutoare sociale.
Deficitul fiscal din primul semestru este la maximul ultimului deceniu, în condiţiile în care investiţiile pu­blice reprezintă doar 4% din cheltuieli.
Emigrarea și sporul natural negativ tensionează forţa de muncă și ridică presiuni enorme asupra sistemului naţional de pensii.
Inflaţia și costurile de finanţare ridicate descurajează investiţiile și ge­ne­rează pierderi de oportunităţi pen­tru stat și pentru mediul de afaceri.

Î.: Care ar fi cifre comparative raportate la alte state din Uniunea Europeană?
R.: România ocupă ultimul loc privind veniturile fiscale raportate la Produsul Intern Brut, puţin peste 25 la sută, faţă de Franţa - aproape 48 la sută, în urma Bulgariei, pe penultimul loc.

Î.: Isteria luptei fratricide s-a concentrate în „disperarea” unora pri­vind salariile bugetarilor, plata pensiilor şi angajarea altor cheltuieli sociale?!
R.: Discuţia ar trebui să fie mai amplă, ar implica mai multe cheltuieli bugetare. Poate ar merita de subliniat că sunt bani şi vor fi şi în viitor, dar nu aşa cum se întâmplă, de multe ori, când risipa conştientă sau inconştientă este prezentă şi când logica lucrurilor este ascunsă între fustele şi pantalonii unor decidenţi.