Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 27 Noiembrie , 2023

Dialoguri virtuale / Uniunea Europeană o piatră grea (prima parte)

de Stefan Gonczi

Întrebare: În istoria sa modernă, România s-a aflat de mai multe ori în situații dramatice care i-au pus în pericol existența ca stat. Aceste momente au putut fi, totuși, depășite și urmate de reluarea eforturilor de introducere în societatea românească a elementelor definitorii ale civilizației occidentale. Care sunt acestea?

Răspuns: Statul de drept, democrația, economia bazată pe proprietatea privată, libertățile individuale, raționalitatea critică, știința.

 

Î.: Continuarea mersului României pe drumul spre Occident necesită, printre altele, aplicarea „Planului Național de Redresare și Reziliență” (PNR). Ce impune acest plan?

R.: Impune realizarea unor reforme esențiale pentru modernizarea țării și asigură fonduri considerabile pentru investiții.

 

Î.: Aceste lucruri nu sunt întotdeauna bine înțelese și unanim acceptate. Astfel, în discuții televizate, presă online, rețele de socializare sunt criticate ideile pro-occidentale?

R.: Mulți preopinenți spun că Occidentul „vrea să ne fure resursele”, „exploatează poporul român”, „ne vinde alimente contaminate” ș.a.m.d.

 

Î.:  În realitate, integrarea economică în Uniunea Europeană (UE) este vitală pentru România zilelor noastre, De ce?

R.: Deoarece implică finalizarea reformelor necesare pentru transformarea economiei planificate în economie de piață și permite finanțarea din fonduri europene a dezvoltării infrastructurii și tehnologiei, participarea la uniunea bancară europeană, alinierea la standardele europene a fiscalității și reglementărilor și adoptarea euro.

 

Î.: Problema este că revenirea României postcomuniste la civilizația occidentală are loc într-o perioadă în care UE se află într-un amplu proces de transformare, prin care își reconsideră geografia, instituțiile, competențele și modalitățile de finanțare. Care sunt  consecințe economice ale acestui proces asupra României?

R.: Avantajele schimbului liber sunt atât de evidente încât este surprinzător că acestea nu sunt recunoscute imediat de toată lumea.

 

Î.: Într-adevăr, ființele umane au această caracteristică excepțională de a fi foarte diferite unele de altele; diferite prin aptitudini, dar, de asemenea, prin nevoi și scopuri. De aici, utilitatea schimbului de mărfuri între oameni. Ce permite acest lucru?

R.: Acesta permite unui individ să se specializeze într-o anumită activitate economică, pe care el o poate face mai bine decât alții și să cumpere bunurile de care are nevoie și pe care este relativ mai puțin capabil să le producă.