Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 20 Noiembrie , 2020

Dialoguri virtuale. Tâlcurile pandemiei economice (V)

de Stefan Gonczi

Întrebare: Când se vorbește de efec­tele pandemiei asupra economiei și evoluția viitoare se vehiculează diferite litere. Ce reprezintă acestea?

Răspuns: Economiștii au adăugat și alte litere, în afara deja cunoscutei litere V, care descrie modelul de revenire a Produsului Intern Brut, după căderile bruște ale producției economice, provocate de noul coronavirus și de restricțiile impuse pentru a-i limita răspândirea.
„Cei mai mulți văd o revenire în formă de V, dar noi credem că se va opri la jumătate”, spune economista-șefă a OECD, Laurence Boone.
 

Întrebare: Ce sugerează litera „L”?
Răspuns: Litera L este forma scena­riului economic cel mai pesimist. În acest caz, economia s-ar prăbuși și nu și-ar mai reveni. Produsul Intern Brut și-ar relua o creștere compa­rabilă cu perioada dinaintea pandemiei, dar de la un nivel de pornire mai jos. S-ar putea ajunge aici, spun economiștii, ca urmare a „inves­tițiilor pierdute în timpul crizei, a regândirii lanțurilor de valoare globală, a unei schimbări permanente în politica fiscală și a unei în­cetiniri în creșterea productivității”.
 

Î.: Ce speră România?
R.: Guvernul PNL speră într-o re­venire rapidă a economiei, chiar dacă nu are resursele bugetare pentru a o sprijini, arată o analiză recentă a radioului Europa Liberă.
 

Î.: Ce măsuri s-au luat în România ca să avem speranța revenirii econo­mice?
R.: Până acum, măsurile luate de guvern au vizat sprijinirea pieței muncii prin asigurarea parțială de către stat a șomajului tehnic, prin plata a 75% din salariul mediu brut pe economie, restul trebuind să fie suportat de angajatori. O altă măsură a vizat companiile mici și mijlocii, prin programul IMM Invest, care
le-a permis să ia credite garantate de stat. Totuși, succesul programului este discutabil, în condițiile în care doar circa 7.400 de companii au accesat cu succes programul, iar peste 12.000 au fost respinse, din cele aproape 100.000 de cereri din partea firmelor.
Alte măsuri au mai vizat amânarea plății ratelor, dobânzilor și comisioanelor la bănci, pentru persoane fizice și firme, o amnistie fiscală vizând penalitățile la taxele datorate statului sau amânarea plății impozitelor în domeniul HoReCa.
 

Î.: O concluzie finală?
R.: Dacă suntem foarte scrupuloși, în loc de recesiune poate ar fi mai potrivit cuvântul criză.