Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 23 Octombrie , 2020

Dialoguri virtuale. Tâlcurile pandemiei economice (I)

de Stefan Gonczi

Întrebare: Pe măsură ce trec zilele, lumea se întreabă îngrijorată ce se va întâmpla cu ea în viitor, atât ca individ, cât și ca comunitate?

Răspuns: Temerea este reală atât sub aspect sanitar cât și economic. Dacă la începutul anului (și se poate spune că și în prezent) accentul se punea pe problemele sanitare, cele economice fiind tratate mai puțin zgomotos, ar trebui să conștien­tizăm că valul următor va fi cel economic, întrucât deocamdată trăim din amintiri și din puținele rezerve pe care statele, agenții economici și persoanele fizice le mai au.
Î.: Această abordare să înțelegem că se referă numai la țara noastră sau numai la o anumită zonă a lumii?
R.: Din păcate, nu. Tocmai din acest motiv o să încerc să fac o prezentare a influenței pandemiei sanitare asupra economiei din mai multe zone ale lumii.
Î.: Cum caracterizează analiștii economici situația de față?
R.: Am găsit un comunicat al unui institut de cercetare economică care are titlul: „Recesiune record pentru economia mondială”. Sau o altă afirmație: „Pentru prima oară de la Marea Depresiune, atât economiile avansate, cât și cele ale piețelor emergente vor intra în recesiune în 2020”, a avertizat Gita Gopinath, de la Fondul Monetar Internațional.
Î.: Sunt câteva economii din țări care numără populație de miliarde sau sute de milioane de persoane, ce putem spune despre ele?
R.: După date statistice recente menționez doar India, cu o popu­la­ție de peste un miliard și trei sute de milioane și Brazilia cu peste două sute de milioane de cetățeni au înregistrat la jumătatea anului o „scădere istorică” a Produsului Intern Brut, afirmă analize recente. Am mențio­nat doar aceste state deoarece până recent erau țări cu o dinamică râvnită de mai toată lumea.
Î.: Să revenim la Brazilia!
R.: Brazilia este cea mai mare economie din America Latină. A raportat o prăbușire record de 9,7 la sută din Produsul Intern Brut, între aprilie și iunie. Este a doua țară cea mai afectată de pandemie, cu mai mult de 121.000 de decese. Gigantul sud-american a intrat oficial în recesiune după un declin (revizuit) de 2,5 la sută în primul trimestru.