Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 22 Februarie , 2019

Dialoguri virtuale. Să ne cunoaştem fraţii din Regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia

de Stefan Gonczi

Întrebare: Să prezentaţi câteva date re­feritoare la o regiune la sud de munţii Carpaţi, respectiv cei din Regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia.
Răspuns: Este compusă din judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.
Î.: Să facem câteva comparaţii cu regiunea noastră de dezvoltare?
R.: Are o populaţie de 3.267.270 lo­cuitori, mai numeroasă decât populaţia din regiunea noastră cu aproape o jumătate de milion şi se întinde pe o suprafaţă de 34.489 km², cu puţin mai mare decât regiunea Nord – Vest.
Î.: Care este profilul de activitate a celor mai de succes firme din regiunea analizată?
R.: În judeţul Argeş: producţia auto; în judeţul Călăraşi: firma care se ocupă cu producţia vegetală; în judeţul Dâmboviţa: producţia de electrocasnice; în judeţul Giurgiu: prelucrarea oţelului; în judeţul Ialomiţa: producţia de ulei vegetal bio diesel; în judeţul Prahova: retailer comerţ; în judeţul Teleorman: producţia de rulmenţi.

Î.: Cine sunt proprietarii acestor firme de succes?
R.: În judeţul Argeş, firma de succes este cu capital majoritar românesc; în judeţul Călăraşi: capital libanez; în judeţul Dâmboviţa: capital turcesc; în judeţul Giurgiu: capital austriac; în judeţul Ialomiţa: capital francez; în judeţul Prahova: capital german; în judeţul Teleorman: capital japonez.
Î.: Care este cifra de afaceri nete derulate de aceste firme?
R.: Cifra netă de afaceri a fost de peste 34 miliarde lei, cu cifra impresionantă pentru economia românească a Fa­bricii auto Piteşti de peste 23 miliarde lei.
Î.: Desigur, profitul interesează cel mai mult pe oamenii de afaceri. Care este profitul realizat raportat la cifra de afaceri nete?
R.: Profitul anual total realizat de firmele de succes a fost de 5,7 miliarde lei. Cea mai profitabilă afacere s-a dovedit a fi cea de producere a oţelului şi cea mai nerentabilă, cea de produ­cere a uleiului vegetal bio diesel, care a înregistrat chiar o pierdere semni­ficativă.
Î.: Care este Produsul Intern Brut / capita şi locurile ocupate în topul naţional?
R.: Produsul Intern Brut/capita din re­giunea prezentată este de 8.298 Euro / persoană, cu aproape 1.200 Euro mai mic decât media naţională. Cel mai bine stau prahovenii (locul 5) şi cel mai slab cei din Teleorman (locul 39).
Î.: Care este rata de ocupare a re­surselor de muncă?
R.: Faţă de media naţională de 67,3%, singurul judeţ care depăşeşte această cifră este Argeşul, restul sunt sub medie. Cel mai slab stă Giurgiu unde, nici jumătate din câţi sunt apţi de muncă, nu muncesc.