• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Februarie , 2019

Dialoguri virtuale. Să ne cunoaştem fraţii din Regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia

Întrebare: Să prezentaţi câteva date re­feritoare la o regiune la sud de munţii Carpaţi, respectiv cei din Regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia.
Răspuns: Este compusă din judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.
Î.: Să facem câteva comparaţii cu regiunea noastră de dezvoltare?
R.: Are o populaţie de 3.267.270 lo­cuitori, mai numeroasă decât populaţia din regiunea noastră cu aproape o jumătate de milion şi se întinde pe o suprafaţă de 34.489 km², cu puţin mai mare decât regiunea Nord – Vest.
Î.: Care este profilul de activitate a celor mai de succes firme din regiunea analizată?
R.: În judeţul Argeş: producţia auto; în judeţul Călăraşi: firma care se ocupă cu producţia vegetală; în judeţul Dâmboviţa: producţia de electrocasnice; în judeţul Giurgiu: prelucrarea oţelului; în judeţul Ialomiţa: producţia de ulei vegetal bio diesel; în judeţul Prahova: retailer comerţ; în judeţul Teleorman: producţia de rulmenţi.

Î.: Cine sunt proprietarii acestor firme de succes?
R.: În judeţul Argeş, firma de succes este cu capital majoritar românesc; în judeţul Călăraşi: capital libanez; în judeţul Dâmboviţa: capital turcesc; în judeţul Giurgiu: capital austriac; în judeţul Ialomiţa: capital francez; în judeţul Prahova: capital german; în judeţul Teleorman: capital japonez.
Î.: Care este cifra de afaceri nete derulate de aceste firme?
R.: Cifra netă de afaceri a fost de peste 34 miliarde lei, cu cifra impresionantă pentru economia românească a Fa­bricii auto Piteşti de peste 23 miliarde lei.
Î.: Desigur, profitul interesează cel mai mult pe oamenii de afaceri. Care este profitul realizat raportat la cifra de afaceri nete?
R.: Profitul anual total realizat de firmele de succes a fost de 5,7 miliarde lei. Cea mai profitabilă afacere s-a dovedit a fi cea de producere a oţelului şi cea mai nerentabilă, cea de produ­cere a uleiului vegetal bio diesel, care a înregistrat chiar o pierdere semni­ficativă.
Î.: Care este Produsul Intern Brut / capita şi locurile ocupate în topul naţional?
R.: Produsul Intern Brut/capita din re­giunea prezentată este de 8.298 Euro / persoană, cu aproape 1.200 Euro mai mic decât media naţională. Cel mai bine stau prahovenii (locul 5) şi cel mai slab cei din Teleorman (locul 39).
Î.: Care este rata de ocupare a re­surselor de muncă?
R.: Faţă de media naţională de 67,3%, singurul judeţ care depăşeşte această cifră este Argeşul, restul sunt sub medie. Cel mai slab stă Giurgiu unde, nici jumătate din câţi sunt apţi de muncă, nu muncesc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.