Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 15 Ianuarie , 2021

Dialoguri virtuale. Să fim cumpătați (I)

de Stefan Gonczi

(prima parte)

Întrebare: La fiecare sfârșit de an, Banca Mondială obișnuiește să facă un corolar al activității economice și al rezultatelor economico-financiare a mai tuturor sta­telor din lume. Analiza acestei instituții este relevantă și condu­cătorii țărilor pot să tragă concluzii privind acțiunile care ar trebui să le întreprindă în viitor?
Răspuns: Banca Mondială este o bancă susținută cu finanțări internaționale care oferă asistență financiară și tehnică țărilor sărace. Grupul Băncii Mondiale este o instituție formată din alte cinci instituții financiare internaționale, și anume:
- Banca Internațională pentru Re­construcție și Dezvoltare - BIRD (International Bank for Reconstruction and Development);
- Corporația Financiară Internațională - IFC (International Finance Corporation)
- Asociația Internațională de Dezvoltare - IDA (International Development Association);
- Agenția de Garantare Multilaterală a Investițiilor - MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency);
- Centrul Internațional de Reglementare a Diferendelor din Domeniul Inves­tițiilor - ICSID (International Center for Settlement of Investments Disputes).
Fiecare instituție are un rol distinct în lupta împotriva sărăciei și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru populația din statele în curs de dezvoltare. Termenul generic de Banca Mondială se referă în principal la BIRD și IDA, iar proiectele principale de finanțare se derulează prin IBRD. Simpla înșiruire a componentelor sale trebuie să trezească interes, bineînțeles dacă cele afirmate sunt de bună-credință. Din acest punct de vedere, merită de reflectat, fiindcă o țară săracă este un obiectiv preferat pentru orice bancă.

Î.: Se poate subsuma situația României într-o singură frază?
R.: Sărăcia în România este de așteptat să crească. Deficitul va fi mare și în 2021. Deci, sunt deschise porțile spre noi împrumuturi, care, bineînțeles, se derulează prin bănci.

Î.: Privit mai în detaliu care sunt argumentele pentru o asemenea concluzie?
R.: Prelungirea pandemiei a afectat grav activitatea economică a României și veniturile gospodăriilor pe termen scurt, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, un răspuns fiscal proactiv, dar constrâns, a sprijinit firmele să păstreze angajații și a men­ținut veniturile gospodăriilor. Economia este de așteptat să scadă cu 5,7 la sută în 2020, având în vedere redresarea lentă a producției și a anului agricol sărac. Sărăcia este de așteptat să creas­că, pe măsură ce impactul COVID-19 afectează sursele de venit interne și duce la contracții ale remitențelor, în timp ce seceta îi afectează pe fermieri.