• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Martie , 2015

Dialoguri virtuale / Propunerile la codul fiscal o posibilă capcană?

Întrebare: Ce este codul fiscal?

Răspuns: Este documentul care stabileşte cadrul legal pentru impozitele, taxele şi contribuţiile sociale obligatorii care constituie venituri la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, precizează contribuabilii care au obligaţia să plătească aceste impozite, taxe şi contribuţii sociale, precum şi modul de calcul şi de plată al acestora.

 

Î.: A stârnit atât pe plan intern, cât şi în unele instituţii financiare internaţionale propunerile de modificare a codului fiscal iniţiat de actualul guvern a României?!

R.: Este normal, întrucât aduce atingere întregii populaţii a României şi cu reflexe internaţionale datorită îndatorării ţării noastre la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană, instituţii care nu pot să stea pasiv la situaţia disponibilităţilor de plată în suma şi termenele angajate.

 

Î.: Pentru a înţelege mai bine principalele propuneri, să începem cu cota TVA.

R.: Taxa pe valoarea adăugată (prescurtat TVA) este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv. TVA-ul este un impozit încasat în cascadă de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, agenţii economici impozabili care au participat la ciclul economic virează soldul TVA la bugetul de stat. În sunt în vigoare 2 cote de TVA: cota standard: 24% şi cote reduse: 9% şi 5%.

 
Noile propuneri se pot sintetiza astfel:

- Reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% în prezent la 20% începând cu 1 ianuarie 2016;

- Reducerea cotei de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% în prezent la 9%, începând cu 1 ianuarie 2016;

- Introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016;

- Reducerea cotei TVA de la 20% la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.