Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 7 Decembrie , 2020

Dialoguri virtuale. Profesorul F.M.I. (II)

de Stefan Gonczi

Întrebare: Cum își justifică Fondul Mo­netar Internațional aceste „in­dicații”?

Răspuns: Citez exact din comunicatul celei mai vechi agenții de știri din lume (AFP) Agence France-Presse: „Fondul Monetar Interna­țional (FMI) a cerut țărilor bogate să își mărească investițiile publice pentru a accelera redresarea economiei afectată de pandemia de coronavirus, abandonând astfel preocuparea tradițională cu privire la reducerea datoriilor”.
Î.: Merită de analizat în detaliu cele afirmate de FMI, întrucât creionează soluția lor de ieșire din situația eco­nomică actuală a economiei mon­diale ?!!
R.: „Investițiile publice au «un rol central de jucat» în redresarea economică”, spune organizația, subliniind că țările bogate ar trebui să profite de costurile de împrumut scăzute din punct de vedere istoric pentru a-și crește imediat cheltuielile pentru întreținerea infrastructurii. Lumea este în recesiune, dar „suntem într-o situație fără precedent, cu costuri foarte mici de împrumut, infrastructură în descompunere, inclusiv în economiile avansate și mulți șomeri care au nevoie să lucreze”. Este momentul ca să subli­niem atitudinea FMI de bancher a lumii, prin incitarea guvernelor de a se împrumuta. (O bancă este cu atât mai puternică cu cât are mai mulți clienți solvabili. Or țările care îm­prumută sunt cei mai siguri clienți, nu prea dau faliment).
Î.: La începutul lunii noiembrie 2020, România, în goană după bani, a început căutările. S-a luat legătura și cu Fondul Monetar Internațional?
R: Bineînțeles. Băncile întotdeauna au porțile deschise. Întrucât ne-am mai fript odată cu FMI-ul, la întrebarea spusă anterior s-a dat un răs­puns „bâlbâit” de către guvernanți. Probabil că nu au uitat soluțiile FMI la criza din Argentina, când țara era pe pragul intrării în faliment. Probabil nu ați uitat nici Dumneavoastră de perioada crizei anterioare din România când s-au tăiat salarii, s-au mărit impozite, s-au pierdut drepturi câștigate. Și acum ne vom împrumuta, depinde cu ce costuri.
Î.: De ce în această perioadă Fondul Monetar Internațional a început să aibă „grijă” de economia mondială?
R.: De obicei, în fiecare an, toamna, se organizează diferite reuniuni cu reprezentanții de frunte ai spe­cialiștilor din domeniul economico - financiar care trasează viitoarele orientări a politicilor monetare, pe care ulterior, guvernele le implemen­tează în țările lor.