Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 15 Septembrie , 2017

Dialoguri virtuale / Povestea febrei aurului

de Stefan Gonczi

Întrebare: Se cunoaşte că la o con­fe­rinţă ţinută la Viena, la începutul deceniului opt al secolului trecut s-a adus o hotărâre care a zguduit la acea vreme lumea şi replicile seismului de atunci mai dăinuie şi astăzi?!

Răspuns: În 1973 s-a hotărât ca preţul petrolului să se ridice, într-o zi, de patru ori şi să devină sursa de acoperire a dolarului. Aşa au apărut petrodolarii. Banii rezultaţi trebuiau să ajungă înapoi în fiefurile elitei financiare mondiale. Au fost plasaţi, peste tot în lume, sub forma de credite cu dobândă scăzută. Era o dobândă care cu timpul de la 5 la sută a crescut la 20 la sută. Astfel, ţările debitoare fiind obligate să ceară împrumut pentru a-şi plăti rata curentă, îndatorându-se peste posi­bi­lităţi de returnare a creditului într-un timp previzibil.

Î.: Cum se defineşte în cursurile universitare petrodolarul?
R.: Un petrodolar este un dolar american obținut de o țară din vânzarea de petrol. Termenul a fost inventat de profesorul de economie Ibrahim Oweiss, în 1973, care a dorit astfel să descrie situația creată în țările O.P.E.C. în anii ’70, a căror balanță comercială era susținută de rolul de rezervă valutară pe care îl juca moneda americană.
Datorită creșterii prețului petrolului, țările producătoare de petrol s-au găsit în situația în care au dispus de enorme resurse financiare, numite  petro-dolari tocmai pentru că petrolul era plătit în dolari americani. Majoritatea acestor resurse au fost reinvestite în sistemul economic și financiar mondial, cu efec­te destabilizante asupra întregului sistem.

Î.: Care este situaţia marilor deţinători de aur?
R.: China ar deţine cea mai mare cantitate de aur şi, după ea, Rusia. Şi pute­rea financiară mondială are foarte mulţi bani dar i-au speculat. Specula lor este de ordinul trilioanelor de dolari.
China a ajuns în situaţia de a refuza să mai cumpere certificate de trezorerie ame­ricane şi ruşii merg pe această li­nie. Cantitate mare de aur a Rusiei provine din producţia proprie, bazat pe faptul că cele mai mari mine de aur din lume se găsesc în Siberia.