• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Septembrie , 2017

Dialoguri virtuale / Povestea febrei aurului

Întrebare: De ce se prezintă slăbit dolarul, în lupta cu alte valute?

Răspuns: Se poate afirma că este într-o stare slăbită întrucât  acoperirea acestei valute în aur economia Statelor Unite ale Americii nu o mai poate asigura.

Î.: Acesta este momentul ca în discuţia noastră să intre o altă poveste, respectiv cea a petrodolarului. O altă acoperire, în loc de aur?!
R.: Este adevărat, prin faptul că prin această monedă se pot achiziţiona purtă­torii de energie din lume. Elita mondială a luptat şi a reuşit să-şi păstreze această tutelă, sub altă formă, a dolarului. Acum, practic, bogăţiile de petrol din Orientul Mijlociu şi apropiat reprezintă acoperirea dolarului.

Î.: Care este viitorul acestei acoperiri?
R.: Până când petrolul se poate cumpăra pe dolari este necesar să existe dolarul, inclusiv pentru ţările europene. Dar în acelaşi timp, acele ţări care dispun de rezer­ve energetice, de exemplu: Rusia, Brazilia şi China,  este vorba de ţările BRICS, acestea, deja, nu folosesc dolarul pentru derularea afacerilor dintre ele. Deja de 9 ani au instituit un alt sistem bancar, unde funcţionează sistemul de barter, în care schimburile comerciale se desfăşoară  prin prisma valorii reale, deci dau produs contra produs şi aurul intră în joc, este vorba de aurul fizic, doar când  nu pot să compenseze valoarea produsului, integral prin produs.

Î.: În relaţiile comerciale cu Statele Unite ţările din BRICS nu acceptă decât aur în stare fizică?
R.: Statele Unite ale Americii nu este în BRICS, ea funcţionează în afara BRICS-ului. Este o afirmaţie relativă, că nu face parte din BRICS, deoarece aceste ţări folosesc şi dolarul în relaţiile lor comerciale cu state din afara BRICS.
Să amintim China care foloseşte aur fiindcă rezerva ei este sub forma aurului fizic cu toate că deţine în cantităţi mari acţiuni ale statului american. Chinezii au investit în titluri de stat americane întru­cât, chiar dacă nu primesc la scadenţă suma reală, măcar se acoperă banii pierduţi prin inflaţie. Ştim că după criza din 2008 - 2009 dolarul a ieşit slăbit, dar continuă să fie moneda de schimb a comerţului mondial.
Încet, încet apar schimburile de tip barter. Convenţiile recente dintre state, de multe ori au creat diferite instituţii care desfă­şoară acte comerciale şi în yuan (moneda naţională a Chinei) sau rublă (moneda naţională a Federaţiei Ruse).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.