• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 19 August , 2017

Dialoguri virtuale / Povestea febrei aurului

Întrebare: Aurul a însoţit omenirea ca o boală de care nu a reuşit să scape. În loc să-i creeze fericire, posesia acestui element i-a creat o stare de frică, spre a nu-i fi furată, un iz de moarte, din cauza războaielor pe care le-a generat, din cauza robiei, din partea celor puternici şi cu toate acestea aurul este dorit. Ce se mai poate adăuga acestor referiri?

Răspuns: Această idolatrie falsă a neno­rocit omul fiindcă dorinţa de a poseda adevăratele valori, care au o existenţă eternă, a fost înlocuită de un fetiş, aurul. Să nu uităm de alchimiştii vechi şi cei moderni. Cei vechi care nu au reuşit să producă nicio cantitate, măcar infimă de aur, însă au reuşit cei moderni, care printr-o tastă de calculator reuşesc să fa­brice cantităţi de bani (banii au fost gândiţi să reprezinte manifes­tarea mate­rială a aurului care stă în spa­tele lor), bani electronici, care sunt la fel de falşi ca şi cei din wolfram îmbrăcaţi în foiţă de aur, precum au încercat să se păcălească între ei unii bancheri.
Fuga după aur este prezentă şi în zilele noastre, parcă mai abitir, decât a perioadei isterice, de început a cuceririi Americii.
O ţară europeană, care s-a saturat de stă­pânul vechi, a doua zi după schimbarea acestuia a primit pe aeroportul capitalei sale mai multe avioane care au dus în altă ţară 45 tone de aur, la noii stăpâni.

Î.: Este interesant acest ultim exemplu întrucât există un flux invers de transfer de aur?!
R.: Este adevărat. De exemplu, Ger­mania doreşte să-şi recupereze aurul pe care l-a depus cândva la FED. (Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii ). Sau cele cca. 145 tone de aur pe care Gadafi dorea să le recupereze de la Banca Goldman Sachs.

Î.: Fiindcă pe parcursul acestui interviu o să discutăm mai pe larg de F.E.D. ştim deocamdată că este abrevierea de la Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii. În fond ce este şi cine este în spatele lui?
R.: Este demn de remarcat că, spre deosebire de multe țări ale lumii în care băncile centrale sunt proprietatea exclusivă a statului respectiv, în Statele Unite ale Americii, Federal Reserve System este deținut de entități private.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.