• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Iunie , 2022

Dialoguri virtuale. Nouriel Roubini și perspectiva imediată a eco­nomiei mondiale

(ultima parte)

Întrebare: Ce afirmă Roubini?
Răspuns: „Acest dezastru în slow - motion pare inevitabil”, susține economistul. „Stagflația din anii 1970 se va întâlni în curând cu criza datoriilor suverane din perioada de după 2008. Întrebarea nu este dacă, ci când”, afirmă Nouriel Roubini.
Î.: Pentru români, modelul economic american este privit ca un vis de poveste. Chiar așa o fi?
R.: În America, inflația crește cu cea mai mare viteză din 2008 încoace. Prețurile de consum din SUA au accelerat cu cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani, pe fondul unei cereri puternice din partea
consumatorilor americani, economiștii ame­ricani, inclusiv parlamentari din SUA susținând că FED (sistemul băncilor centrale americane) a subestimat riscul unei inflații puternice, scrie Financial Times. Prețurile de consum au crescut cu 5% luna trecută comparativ cu acum un an, a declarat Biroul de Statistică al Muncii. Aceasta reprezintă cea mai puternică creștere din august 2008,  cu 4,2%. Eliminând din calculul inflației variația prețurilor volatile (obținând așa numita inflație de bază), IPC a urcat cu 3,8%.
Î.: Care este motivul creșterii prețurilor?
R.: Creșterea actuală a prețurilor poate fi parțial atribuită unui efect statistic de bază - nivelul inflației la începutul pandemiei era foarte scăzut, dar ea vine și pe fondul creșterii puternice a cererii de închirieri de mașini, hoteluri și zboruri, pe măsură ce economia SUA s-a redeschis. Indicele pentru autoturisme și camioane second-hand a crescut cu 7,3%, prețurile mașinilor uzate crescând pe fondul penuriei de semiconductori care a afectat producția de mașini.
Î.: Care este atitudinea băncilor?
R.: Bancherii centrali americani au fost mai toleranți față de inflație, deoarece prețurile de consum rămăseseră foarte jos, în ciuda relaxării politicii monetare a FED. Banca Centrală a declarat, în repetate rânduri, că recenta creștere a inflației va fi probabil tranzitorie, nu de durată. „Temerile legate de inflație seamănă puțin cu durerea membrelor- fantomă (care apare după amputarea unui membru) prin faptul că, deși nu mai ai acel membru, durerea încă persistă”, spune James Sweeney, economist-șef la Credit Suisse.
Î.: La ce să se aștepte lumea?
R.: Într-o analiză recent publicată de Deutsche Bank, economistul-șef al băncii atrage atenția că declinul demografic, combinat cu dinamica mai lentă a co­merțului global și cu tentația unor guverne spre protecționism, va duce la creșteri de prețuri în întreaga lume, iar băncile centrale ar putea pierde din spațiul de manevră pentru a acționa în timp util.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.