• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 25 Octombrie , 2016

Dialoguri virtuale / „Mâna invizibilă” funcţionează tot timpul

Întrebare: Se cunoaşte că în secolul XVI în domeniul moralei se întâmplă o modificare semnificativă. Care este reflexul acestei mutaţii în perioada lui A. Smith?

Răspuns: Un om nu trebuie să fie profund virtuos pentru ca sistemul economic să funcţioneze, în sensul de a maximiza avuţia. Potrivit lui Smith cele patru virtuţi principale în viaţa unei persoane sunt: justiţia, prudenţa, bunăvoinţa şi autocontrolul. Numai prin exercitarea controlului de sine, poate un om să-şi controleze propriile impulsuri, comportamentul şi să-şi orienteze interesul spre obţinerea unui maximum de binefacere. Smith spune, de asemenea, că oamenii au o dorinţă interioară de a fi empatici şi tot lor le face plăcere să-şi vadă propriile sentimente manifestându-se la ceilalţi.

Baza moralităţii, pentru Adam Smith, este empatia – abilitatea de a stabili o punte comună cu emoţiile celorlalţi oameni. Oamenii sunt încântaţi când descoperă că sentimentele lor corespund cu cele ale altor oameni. Regulile generale se bazează pe încercările individuale de a simpatiza cu acţiunile specifice.

Potrivit lui Adam Smith, toţi oamenii pot dezvolta aceste emoţii empatice faţă de oameni în general, chiar dacă îi cunosc personal sau nu. Emoţiile de natură empatică formează un fel de ghid pentru judecăţile morale, dar nu constituie singurul criteriu pentru judecata morală propriu-zisă, care depinde de corespondenţa emoţiilor empatice ale unei anumite persoane cu cele ale unui presupus observator neutru, pe care Adam Smith îl numeşte „omul dinăuntru, omul tainic”.

 

Î.: În final, ce merită reţinut?

R.: Poate că pe alocuri, ideile pot părea depăşite, fără relevanţă actuală, dar substanţa ideilor referitoare la interacţiunea dintre social şi economic dovedeşte o dinamică a gândirii economice către modern. Stilul direct, ideile noi şi puternice, l-au făcut accesibil pe Adam Smith politicienilor, deschizând marea eră a pieţelor libere, competiţiei şi prosperităţii din secolul al XIX-lea.

Poate acum, când mizele sunt mari, citind aceste rânduri putem să contrazicem sau nu afirmaţia că: politica nu are principii ci numai interese.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.