• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iulie , 2016

Dialoguri virtuale / „Lebăda neagră” nu este chiar atât de rară în economie

Întrebare: În 2007, ulterior revizuită în 2010, apare cartea aceluiaşi autor  „Lebăda neagră, impactul foarte puţin al probabilului” în care Taleb extinde metafora lebedei şi asupra unor evenimente ce nu ţin de lumea financiară?!

Răspuns: Acesta este momentul în care „Fooled By Randomness „ devine un bestseller.

 

Î.: Care este fondul fenomenului „Lebăda Neagră”?

R.: Teoria evenimentelor de tip Lebăda Neagră este o metaforă folosită pentru descrierea unui eveniment neaşteptat (pentru observator), ce are un impact major, şi care, după apariţia sa, este raţionalizat retrospectiv.

 

Î.: Ce încearcă să explice acest fenomen?

R.: Nassim Nicholas Taleb foloseşte „Lebăda Neagră” pentru a explica trei situaţii:– rolului disproporţionat al evenimentelor rare, cu impact major şi greu de prezis ce depăşesc limitele aşteptărilor normale în istorie, ştiinţe, finanţe şi tehnologie.– imposibilitatea calculării probabilităţii evenimentelor rare cu ajutorul metodelor ştiinţifice (datorită probabilităţilor mici).– prejudecăţile psihologice, individuale şi colective, ce ne fac să devenim ignoranţi faţă de incertitudine şi de rolul masiv al evenimentelor istorice rare.

 

Î.: De ce excede această teorie „uzualul” afirmaţiilor ştiinţifice?

R.: Spre deosebire de problemele filozofice de tip „lebăda neagră”, această teorie se referă la evenimentele neaşteptate ce au consecinţe şi impact major, şi care au un rol dominant în istorie. Aceste evenimente extreme, atunci când sunt privite colectiv, au roluri mult mai importante decât evenimentele normale.

 

Î.: Care este istoria acestei teorii?

R.: Trebuie de amintit că teoria are o istorie de sute de ani, meritul lui Taleb constă de a fi scos din „uitare” şi aplicat evenimentelor din zilele noastre.

Termenul „lebăda neagră” provine dintr-o expresie latină scrisă de poetul Iuvenal, acesta spune că un om bun e la fel de rar ca o lebădă neagră (rara avis in terris nigroque simillima cygno). Termenul a fost introdus în engleză, la vremea respectivă se presupunea că nu există lebede negre. Importanţa metaforei e dată de analogia la fragilitatea oricărui sistem de gândire. Un set de concluzii poate fi invalidat în clipa în care oricare dintre postulatele sale fundamentale este invalidat. În acest caz, apariţia unei singure lebede negre invalidează atât logica frazei (Toate lebedele sunt albe), cât şi orice alte deducţii bazate pe ea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.