• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Februarie , 2017

Dialoguri virtuale / Istoria cametei

(partea a şasea)

Întrebare: Există vreo legătură între ca­mătă şi democraţia reprezentativă?
Răspuns: Subtilitatea situaţiei a condus la „descoperirea” de către aris­tocraţia financiară a democraţiei parlamentare şi a statului naţional. Necesitatea a pro­venit din faptul că, până atunci, banii erau împrumutaţi unor conducători (regi, împăraţi etc.), iar după dispariţia lor fizică, în urma unor războaie, nu era cine să restituie împrumutul dat. Deci trebuia de găsit o formă prin care împrumutul să fie dat unui stat, de la care se pot cere înapoi banii.

Î.: Aşteptăm o scurtă introducere în subiect?!
R.: Prima formă incipientă de stat a luat naştere în Olanda, formaţiune sta­tală care se împrumuta în numele întregii populaţii. S-a căutat o formă prin care populaţia să fie atrasă într-un proces decizional prin care să recu­noască împrumutul şi să se oblige la returnarea sumei împrumutate.
A trebuit deci să se descopere o mo­da­li­tate de recunoaştere plenară a împrumutului şi acea formă a fost să fie democraţia reprezentativă, statul naţio­nal, respectiv acea comunitate care vorbeşte aceeaşi limbă, are aceeaşi cul­tură, este ne-alogenă, res­pectiv for­mea­ză o naţiune, o comunitate cons­tan­tă de la care poţi să-ţi re­cuperezi, bineînţeles, inclusiv dobânda aferentă împrumutului.

Î.: Cei din Anglia reclamă prioritate în ceea ce priveşte democraţia parla­men­tară?!
R.: Sistemul a fost exportat în Anglia unde se creează, de iure, prima de­mo­craţie parlamentară. Oliver Crom­well (1599 – 1658) primea instrucţiuni de la un bancher din Amsterdam, asupra modului în care trebuiau a fi restituiţi banii împrumutaţi Angliei. În cazul în care nu se supunea ordinelor seca punga cu bani. Să nu uităm că Anglia era în perioada formării repu­blicii federale, Commonwealth-ului.

Î.: Este interesantă afirmaţia unui ma­re bancher?!
R.: Rothschild spunea: „Daţi-mi pute­rea de a emite bani şi nu mă intere­sează cine face legile în acea ţară”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.