• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Iunie , 2020

Dialoguri virtuale. Interviu desființat de COVID-19 (VI)

Întrebare: Este suficientă creșterea salariului minim garantat pentru diminuarea sărăciei?

Răspuns: Pentru a putea atinge obiectivul de diminuare a sărăciei și de îmbunătățire a nivelului de trai al populației cu venituri mici, politica salariului minim garantat în plată nu este suficientă, fiind necesară implementarea unor politici publice, mecanisme și măsuri complementare ce pot avea ca efect sporirea veniturilor. Totodată, este dificil de izolat impactul pe care stabilirea, la un anu­mit nivel, a salariului minim, îl are asupra economiei și pieței muncii, de alți factori cu influență în acest sens. Tocmai de aceea, se impune analiza unui context mai larg în care se aplică măsura de creștere.
Î.: Ce zic statisticile vis-a-vis de situația din Europa?
R.: Se remarcă o diferență majoră între media cuantumului salariului minim între statele din vestul Europei și cea a statelor din Europa Centrală și de Est, diferență care reflectă contextul economic și social al acestora. O prezentare compa­ra­tivă a nivelului salariului minim brut din perioada 2009 – 2019, realizată de Eurostat, arată că România a avut una dintre cele mai accelerate creșteri ale cuantumului acestuia. Totodată, din evoluția nivelului salariului minim în ultimii 5 ani, rezultă că acesta este mai mult decât dublu în anul 2019 (2.080 lei), comparativ cu anul 2015 (975 lei). Un criteriu important atunci când se evaluează nivelul general al salarii­lor este ponderea salariului minim brut în câștigul salarial mediu brut. Se poate remarca existența unei ponderi mai mici a salariului minim în câștigul salarial mediu în sectorul bugetar comparativ cu sectorul concurențial, însă trebuie precizat că ponderea salariaților care primesc salariul minim în sectorul bugetar este foarte mică.
Î.: Care sunt ramurile și ponderea în ele a personalului cu salariul minim garantat?
R.: Din analiza datelor comunicate de Ministerul Muncii rezultă că în ramurile comerţ cu amănuntul cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, comerţ cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete şi transporturi terestre şi transporturi prin conducte sunt concentraţi peste 30% din salariaţii remuneraţi la nivelul salariului minim, fiind astfel principalele ramuri influenţate de măsura de majorare a salariului minim.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.