Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 19 Mai , 2020

Dialoguri virtuale. Interviu desființat de COVID-19 (I)

de Stefan Gonczi

Întrebare: De fiecare dată, la întocmirea bugetului anual, suntem amenințați că nu vor fi bani pentru salarii, pensii… bineînţeles, pentru omul de rând, nu se vor realiza autostrăzi, nu vor fi fonduri pentru alimentări cu apă și canalizare, nici pentru asfaltări de străzi și abia, abia se vor putea plăti pensiile speciale, indemnizațiile parlamentarilor, care desigur trebuie mărite. Apoi, nu sunt fonduri suficiente pentru instituţiile care ne apără prin supraveghere, nu sunt…, dar să dormim liniștiți fiindcă politicienii veghează. În acest context, ni s-a spus că s-a făcut un studiu care vrea să demonstreze că cele afirmate anterior au un fundament „ştiinţific” solid?!

Răspuns: Guvernul a prezentat o analiză de impact privind salariul minim brut garantat în plată pentru anul 2020. Potrivit documentului, au fost luate în calcul trei scenarii de creștere, toate trei având în vedere o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei, la 2.230 lei. Diferența este dată de instituirea unui mecanism de corecție în funcție de dinamica creșterii economice, în cazul scena­riului 2, și de instituirea unui meca­nism de corecție în funcție de rata șomajului, în cazul scenariului 3.

Î.: Cam câtor persoane li se garan­tează salariul minim în România?
R.: În România, beneficiază de salariul minim brut garantat în plată un număr de 1.370.232 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 24% din numărul total de salariați activi - 5.631.757. La aceștia se adaugă un număr mic de funcționari publici.

Î.: Care este situația în Uniunea Europeană?
R.: În prezent, 22 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene aplică politica salariului minim pe eco­nomie. România se situează sub media UE, niveluri mai mici având doar Letonia și Bulgaria.

Î.: Care sunt concluziile scenariului I?
R.: Majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS și cu creșterea reală a productivității muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, res­pectiv de la 2.080 lei, la 2.230 lei.