• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Iulie , 2019

Dialoguri virtuale. Încrederea poate genera profit? (III)

Întrebare: Forumul Economic Mondial a luat în analiză economia cola­borativă. La ce concluzii au ajuns?

Răspuns: Conform unui raport pre­zentat în cadrul Forumului Economic Mondial, numit „Economia cola­borativă în orașe”, platformele de eco­nomie colaborativă au înregistrat o creștere rapidă și companiile din spatele lor au, la ora actuală, o cotă de piață totală de 4,3 miliarde de dolari, angajând direct 1,3 milioane de persoane. Economia colaborativă a reuşit, momentan, într-o măsură redusă, însă cu potenţial imens, să transforme viața urbană și să   contribuie la protecția mediului prin utilizarea eficientă a resurselor. În Australia există o aplicaţie numită Yume, care permite distribuitorilor de   alimente – restaurante, cafenele, firme de catering – să vândă sau să doneze alimente care în mod normal ar fi fost aruncate. Un alt exemplu al eco­nomiei    colaborative există în oferta orașului Seattle, care deţine mai multe biblioteci de instrumente comunitare sau  biblioteci de lucruri 

Î.: Într-o rezoluţie adoptată pe 15 iunie 2017, Parlamentul European subli­niază necesitatea unei strategii europene care să garanteze respectarea drepturilor participanţilor la economia colaborativă!?
R.: Raportul spune „UE ar trebui să valorifice întregul potențial al economiei colaborative, asigurând în același timp competiția corectă, drepturile muncitorilor și respectarea impozitelor”. Fiecare tranzacţie implică trei părţi: consumatorul care plăteşte serviciul, furnizorul care primeşte venitul şi platforma care îi ajută să se găsească unul pe altul, care ia un comision pe plată. Cu toate acestea, nu toate platformele caută să genereze profit; unele se bazează, de exemplu, pe contribuţiile voluntare ale utilizatorilor. Acesta este cazul Wikipedia, cea mai mare enciclopedie din lume, cu aproape 5,4 milioane de articole în limba engleză. Succesul acestor platforme prezintă noi provocări pentru drepturile celor care participă la acest sistem economic.

Î.: Care este distribuţia utilizării economiei colaborative în Europa?
R.: În România, 20% din populaţie a folosit produsele şi serviciile oferite de economia colaborativă. Conform datelor publicate de Parlamentul European, Franţa este ţara în care cei mai mulţi oameni (36%) utilizează servi­ciile şi produsele oferite de economia colaborativă. Locul al doilea este ocupat de Irlanda, cu 35%, iar pe poziţia a treia se află Letonia şi Croaţia (ambele cu un procent de 24%). Urmă­toarele trei locuri, cu 20% procent de  folosire a ceea ce poartă numele de sharing economy sunt: Germania, Estonia şi România.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.