• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Iulie , 2019

Dialoguri virtuale. Încrederea poate genera profit? (II)

Întrebare: Sunt diferite forme ale economiei în comun. Vă rog să le precizaţi?!

Răspuns: Poate fi o afacere cu profit, non-profit, bazată pe troc sau poate fi un serviciu prin care se împart costurile unor bunuri, acestea fiind folosite în comun.

Î.: Sunt şi alte valori care pot fi generate de sharing economy?
R.: Este important de menţionat că prin economia colaborativă se creează niște valori care includ încredere, transparență, contact uman, autenticitate, ajutor reciproc. De exemplu, în cazul AirBnb, persoane au încredere să în­chirieze în regim hotelier propriile case, în timp ce cei care folosesc BlaBla Car pur şi simplu merg cu nişte necunoscuţi către desti­naţia lor, împărțind banii pentru benzină sau motorină.

Î.: Care sunt principiile de bază ale economiei colaborative?
R.: Deșeurile pot deveni materie primă; accesul are prioritate faţă de proprietate; informație trans­parentă și liberă; încredere şi reciprocitate; densitatea urbană care favorizează colaborarea între persoane şi colectivităţi.

Î.: Care este situaţia economiei colaborative în ţările dezvoltate?
R.: Împărţirea utilizării de produse sau servicii a devenit o opțiune  întrucât tot mai mulți oameni, în special în țările dezvoltate, dispun de produse în exces sau folosite foarte rar, în timp ce alți oameni nu mai sunt interesați de deținerea produselor respective, ci mai ales doar de accesul la utilizarea lor. În acest caz, încrederea reciprocă a celor două părți (furnizorul și utilizatorul) este obținută prin intermediul recenziilor care sunt publice și disponibile la scară globală.

Î.: Cuantificat care este valoarea economiei colaborative şi care sunt trendurile ei?
R.: Dacă în urmă cu cinci ani, va­loarea la nivel mondial a econo­miei colaborative era de 15 miliarde dolari, în vreme ce sectorul tradițional de închirieri avea o valoare de 240 miliarde dolari, estimările arată că în anul 2025 cele două tipuri de organizare a activităților economice vor fi egale, fiecare având o valoare de 335 miliarde dolari.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.