Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 24 Martie , 2017

Dialoguri virtuale / Impactul alegerilor din Statele Unite ale Americii asupra economiei mondiale

de Stefan Gonczi

(ultima parte)

Întrebare: Care este motivul acestui răz­boi?
Răspuns: Este confruntarea a două trenduri: globalizarea şi antiglobalizarea. În prezent, cea de-a doua este simbolizată de Donald Trump,  care susţine idei politice naţionaliste.

Î.: Care au fost mesajele liderului chinez?
R.: Cel mai important mesaj, practic, a fost o ameninţare: „Nu vă jucaţi cu lichi­da­rea globalizării ”. El susţinea că marile probleme ale lumii nu sunt generate de globalizare. A susţinut că actuala Chină este rezultatul globalizării. Globalizarea dă de lucru şi asigură supravieţuirea a sute de milioane de chinezi. O modificare de principii ar bulversa economia mondială, prin controlul pe care-l deţine China în câteva ramuri economice ale  unor state puternice, cu urmări de necontrolat în ceea ce priveşte migraţia.

Î.: Care a fost poziţia Fondului Monetar Internaţional?
R.: Directorul general al fondului Chris­tine Lagarde a spus că renunţarea la glo­balizare ar fi similară cu a lua de pe masa a 3,5 miliarde de oameni pâinea. A sugerat că nu este exclusă o alianţă a Fondului cu China, teorie aplaudată de prezenţă şi aşteptată de mult de China, care ar reprezenta preludiul devenirii Chinei ca lider al economiei mondiale.

Î.: O figură mult aşteptată, prin poziţia pe care o are, a fost George Soros?!
R.: Să începem cu faptul că, după alegerea lui Donald Trump, Soros a pierdut la bursă un miliard de dolari. De aici se deduce că intrigata lui cuvântare a fost plină de venin. A prezentat situaţia neagră a pieţelor financiare şi a economiilor din lume. A menţionat că situaţia de incertitudine din lume este duşmanul investiţiilor pe termen lung. L-a atacat pe Trump făcându-l dictator, care nu are şanse în faţa democraţiei americane. A vorbit de viitoarele strategii geopolitice, cum ar fi cea a apropierii Europei de China.
Miliardarul a vorbit și de interesele Chinei și Rusiei care ar fi preocupate de supra­viețuirea UE, definind mai clar alianța. Afirma că Uniunea Europeană nu func­țio­nează şi: „mulți dintre cei de la Bruxelles știu asta, dar nu pot să recunoască public”. Comerțul în UE a devenit nefuncțional, pentru că „este guvernat de legi nepotri­vite cu actualul context”.

Î.: În unele ţări importante din Uniunea Europeană urmează în 2017 alegeri. Ce a spus Soros despre ele?
R.: Uniunea Europeană a început să se dezintegreze după Brexit, despre care crede că va fi dureros, iar premierul May nu-i va rezista, demisionând curând - și după referendumul din Italia, „iată un curs care trebuie schimbat”. Dacă Europa se prăbușește, „consecințele vor fi grave”, dar există o cale de a o salva, și aceasta „e cu­noscută și de multă lume de la Bruxelles”.

Î.: Totul este neclar. Ce va urma?
R.: Legile de bază ale economiei nu se vor schimba. Va prima sentimentul raţiunii şi al umanismului, dar nu ştim când. Altfel…