• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Mai , 2019

Dialoguri virtuale. Economia şi comportamentul uman

Întrebare: Cum se reflectă în ştiin­ţele economice aceste consideraţii generale?

Răspuns: La fel ca în cazul altor ştiinţe, dezvoltarea ştiinţei econo­mice este marcată de „revoluţii”, adică de episoade de schimbare rapidă a concepţiilor despre modul în care funcţionează economia şi rolul statului în acest proces, res­pectiv de modificare a metodelor analitice şi empirice folosite pentru rezolvarea acestor probleme. În
cursul unor asemenea revoluţii, unele idei sau teorii economice dispar definitiv, însă altele doar se estom­pează pentru a reapare mai târziu într-o altă formă.

Î.: Ultimul secol a fost marcat, în ştiinţele economice, de mai multe „revoluţii”. Analiza lor ar uşura înţelegerea aspectelor teoretice anterioare?!
R.: În știința economică în secolul XX au avut loc trei mari revoluții: keynesiană, monetaristă şi neo­clasică (teoria anticipaţiilor raţio­nale). Teoria cantitativă a monedei afirmă că variaţiile nivelului ge­neral al preţurilor sau, în general, variaţiile valorii nominale a venitului naţional sunt consecinţa varia­ţiilor cantităţii de monedă în circulaţie. Teoria cantitativă a mo­nedei a fost eclipsată de teoria preferinţei pentru lichiditate elabo­rată de Keynes, după care cererea de monedă depinde atât de valoarea tranzacţiilor exprimate în preţuri curente, cât şi de rata dobânzii. În anii ’50, teoria cantitativă a mo­nedei a reapărut într-o formă mo­dernă, cunoscută sub denumirea de „monetarism”. În anii ’90, monetarismul a trecut în planul doi prin apariţia teoriei anticipaţiilor raţio­nale. Recent, după declanşarea crizei din anii 2007-2008, monetarismul a devenit iarăşi actual sub forma eşafodajului teoretic şi a studiilor empirice pe care se bazează politica monetară numită „relaxare cantitativă” aplicată în ultima perioadă de principalele bănci centrale ale lumii.

Î.: Prin ce se caracterizează actuala „revoluţie”?
R.: Revoluţia actuală este oarecum diferită, deoarece faptele care au declanşat-o sunt cunoscute de mai mult timp şi a fost declanşată de asimilarea în ştiinţa economică a rezultatelor obţinute în cercetările din psihologie. În timp ce ştiinţa economică comportamentală se bazează pe psihologia cognitivă, revoluţia actuală îşi are originea în psihologia morală.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.