Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 12 Aprilie , 2019

Dialoguri virtuale. După treizeci de ani

de Stefan Gonczi

Întrebare:  Care este situaţia ac­tuală pe domenii de activitate?

Răspuns: Situaţia nu este tocmai fericită. Majoritatea firmelor îşi desfăşoară activitatea în comerţ - 27%, urmează cei din sfera serviciilor - 23%, construcţii - 13%,  industrie - 12%, transporturi - 11%, turism -  8%, agricultură, silvi­cul­tură şi pescuit - 4%  şi pe ultimul loc cercetarea, dezvoltarea şi High Tech - 2%. Nu este o structură fericită, deoarece ramura care aduce cea mai mare valoare adău­gată se află pe ultimul loc.

Î.: Într-o societate orientată spre profit, rog să menţionaţi cele mai eficiente domenii de activitate?!
R.: Cele mai profitabile au fost firmele din industrie, urmate de cele din comerţ, servicii, cons­trucţii, transporturi, agricultură, silvicultură şi pescuit, cercetarea, dezvoltarea şi High Tech şi pe ultimul loc, turismul. Sunt cifre care pot să orienteze pe cei care văd în una sau altă activitate şansa de îmbogăţire (???) sau supravieţuire (!!!).

Î.: Care sunt activităţile lider din cadrul activităţilor componente ale economiei Maramureşului?
R.: În domeniul cercetării, dez­voltării şi High Tech, cele mai multe firme sunt în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei şi cele mai puţine (cum era şi de aşteptat), firmele din cercetare – dezvoltare în ştiinţele naturale şi inginerie, în industrie (tot aşa cum era de aşteptat) domină tăierea şi rindeluirea lemnului şi o singură firmă se ocupă de fabricarea produselor farmaceutice de bază, în agricultură, silvicultură şi pescuit cei mai mulţi se ocupă (putea fi alt­fel?) de exploatarea forestieră, în construcţii domină firmele care execută lucrări în construcţii a clădirilor rezidenţiale, în servicii cele mai multe firme lucrează în întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi cele mai puţine în producţia gazelor, distribuţia combustibililor gazoşi prin conducte, în transporturi domină cei care transportă mărfuri şi servicii de mutare şi doar două în transporturi de marfă pe calea ferată, în comerţ cele mai multe firme se ocupă cu comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, în turism predo­mină barurile şi alte activităţi de servire a băuturilor şi doar câteva care oferă servicii de rezervare şi asistenţă turistică.