• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iunie , 2018

Dialoguri virtuale / Cine are dreptate?

Întrebare: Să vedem provocările Primului Război Mondial?!

Răspuns: Războiul cere bani. Finanţa­torul major a perioadei a fost Statele Unite ale Americii, cu beneficiarii principal Marea Britanie şi Franţa. Pentru noi, finalul războiului a însemnat România cu un teritoriu pe care circulau mai multe feluri de monede. În această perioadă, pentru Banca Naţională a României, care funcţiona cu capital privat, marea pro­blemă era unificarea economică şi mone­tară a României Mari. Merită să amintim că finanţatorul principal al României, din acea perioadă, devine Banca Naţională (ca o observaţie privind varietatea mone­delor în circulaţie din acea perioadă: în colecţiile numismatice găseşti şi în pre­zent creiţari, penghei şi alte monede de pe întinsul spaţiu al Monarhiei care s-a destrămat). Dar este şi perioada în care parte din tezaurul nostru ajunge în Rusia. 

Î.: Urmează o perioadă scurtă de pre­gătire a condiţiilor declanşării celui de al Doilea Război Mondial?!
R.: Este perioada consolidării dictaturii comuniste în Rusia, a preluării puterii de către naţional-socialişti în Germania, a confuziilor ideologice din Europa. Ajun­gem în prima parte a războiului în plasa Germaniei, când, după susţinerile conducerii Băncii Naţionale a României, rolul principal a băncii a fost cel de stra­teg a plăţilor în aur pentru bunurile ex­por­tate către Germania. Se aminteşte că o cantitate de 240 de tone de aur, cea mai mare pe care ar fi avut-o visteria naţio­na­lă, a fost adăpostită la mănăstirea Tisma­na. Urmează perioada comunistă, a sov­rom-urilor, a războiului rece, a cons­truc­ţiilor cu rost şi fără rost pe care le-a făcut România, timp de aproape cinci decenii, în care Banca Naţională a Româ­niei a fost şi ea un jucător important.

Î.: Anul 1989 aduce modificări semnificative în plan politic, economic şi financiar. Banca Naţională trebuie să joace după noi reguli. Trecerea de la economia planificată la cea de piaţă schimbă întreaga filosofie a banului. Care au fost obiectivele susţinute din acea şi actuala perioadă ?
R.: Realizările de netăgăduit s-ar putea concluziona în:
- a unificat cursurile de schimb valutar;
- a denominat leul și i-a asigurat conver­tibilitatea;
- a păstrat intact sistemul bancar în vremea crizei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.