• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Iunie , 2018

Dialoguri virtuale / Cine are dreptate?

Întrebare: Totuşi, ar trebui să fie câteva teme care să întreţină jarul din acest război?!

Răspuns: Desigur sunt teme care au fost şi vor fi zvânturate şi peste o sută de ani, dacă societatea bazată numai pe profit va mai funcţiona, respectiv: inflația, dobânzile, cursul de schimb.

Î.: Întrucât fiecare dintre jucătorii acestui circ clamează respectarea sau nerespectarea legii, să prezentaţi care sunt atributele Băncii Naţionale, aşa cum sunt prevăzute în Legea Băncii Naţionale?
R.: Principalele atribuţii sunt:
• elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb;
• autorizarea, reglementarea şi supra­vegherea prudenţială a instituţiilor de credit, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare;
• emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
• stabilirea regimului valutar şi supra­vegherea respectării acestuia;
• administrarea rezervelor interna­ţionale ale României.
Banca Naţională a României sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental privind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţu­rilor. Deci, nimic ce să nu fi făcut Banca Naţională. Că mai bine sau mai rău, este o altă temă de discuţie.

Î.: Asemenea discuţii au mai fost şi în alte ţări, îndeosebi din Uniunea Europeană?
R.: Da. În care după ce au câştigat alegerile, a fost schimbat guvernatorul Băncii Naţio­nale. Şi în prezent conducerea ţării este amintită ca ţară cu reminiscenţe dictatoriale. Problema Băncii Naţionale este o „nucă tare”. Marea finanţă nu ştiu cât se uită la Produsul Intern Brut al României, dar la Banca Naţională a României se uită mult şi de multe ori.

Î.: Desigur, ca orice instituţie şi Banca Naţională, care funcţionează de 138 de ani, a avut şi are o strategie. Pe parcursul istoriei care au fost acestea?
R.: Banca Naţională a României este cea de-a 16-a bancă de acest fel din lume. Obiectivele ei strategice s-au schimbat în funcţie de provocările vremii, în funcţie de cerinţele pieţei financiare în continuă schimbare, ajungându-se până la faza pe care o trăim în prezent – globalizarea. Lumea a trecut prin două războaie mondiale, prin dictaturi sângeroase care au marcat şi circulaţia banilor, a averilor şi a rolului pe care trebuiau să le joace toate băncile naţionale, nu numai a României.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.