Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 7 Februarie , 2020

Dialoguri virtuale. China! Un model economic sau un balon de săpun? (II)

de Stefan Gonczi

Întrebare: Cunoaştem nemulţumirea Statelor Unite ale Americii, respectiv a preşedintelui ei, faţă de balanţa come­r­cială negativă din prezent?!

Răspuns: Nu numai Statele Unite ale Americii este preocupată de această problemă, ci toate statele a căror economie depinde de China, prin importurile realizate mai ales unele materii prime fără de care nu pot să-şi realizeze/exporte propriile produse, cum ar fi electronicele. În această situaţie se găsesc şi Statele Unite ale Americii care importă metale rare rea­lizate numai în China.

Î.: Care este plata Chinei pentru a ajunge în această situaţie de monopol?
R.: Problema protecţiei mediului în China este o problemă secundară. Dacă în China ar exista reglementările din ţările europene în domeniul protecţiei mediului, s-ar închide multe întreprinderi Chineze şi nu sar mai putea realiza tonele de telefoane mobile.

Î.: Se cunoaşte reorientarea strategiilor de dezvoltare în multe ţări ale lumii?!
R.: Primii care au anunţat acest lucru au fost Satele Unite ale Americii, care doresc o întoarcere înspre interior. Se pare că şi China procedează în conse­cinţă când, fără să facă mult tapaj, a început să-şi reducă comerţul exterior.

Î.: Care şi dacă ar fi consecinţe ale scăderii ritmului de dezvoltare a Chinei asupra economiei mondiale?
R.: Specialiştii au calculat că dacă sca­de sub 4% ritmul de dezvoltare a Chi­nei, întreaga economie mondială scade întrucât haloul creat de comerţul Chinei în lume este atât de influent, îndeosebi prin exportul ei de materii prime.
Poate că merită să arătam că întregul trend mondial are tendinţe de dimi­nuare, indiferent că economia Chinei creşte, stagnează sau se diminuează.
Amintim că multe state africane emergente depind de China, cel mai mare investitor din această zonă.

Î.: Multe multinaţionale au făcut inves­tiţii în China. Unde se regăseşte profitul lor?
R.: Răspunsul l-a dat Preşedintele Trump, care supărat fiindcă profiturile multinaţionalelor americane nu se regăsesc în Statele Unite ale Americii, a afirmat că acestea stau în băncile din paradisurile fiscale, unde statele naţio­nale nu au capacitate de intervenţie. Prin aceasta se demonstrează că multi­naţionalele nu au nici o legătură cu statele suverane. Acţionarii acestora
tră­iesc într-o anumită ţară, profită de facilităţile oferite de ţara respectivă (să­nă­tate, cultură, siguranţă etc.), dar plătesc/nu plătesc impozit în cu totul alt loc.
Poate regăsiţi în acest sens unele iniţiative legislative şi de la noi.