• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 20 Decembrie , 2018

Dialoguri virtuale / Cele mai prospere afaceri

Întrebare: Pentru economie şi afaceri, finele de an este un moment prielnic pentru a se „număra bobocii” banilor din teşchereaua firmelor. Ce se poate deduce din cifrele comunicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pe anul 2017?
Răspuns: Aş dori să mă refer doar la Re­giu­nea de Dezvoltare Nord Vest, în componenţa căreia alături de Maramureş intră judeţele Bihor, Bistriţa, Cluj, Satu Mare şi Sălaj. Referinţele le voi face vis-à-vis de firmele cu cele mai bănoase afaceri. Din cele şase firme de top, doar una singură este românească, restul aparţin unor concerne din: Canada, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Elveţia şi Luxemburg (n.a. pentru 2018 cifrele definitive se comunică doar în 2019).
Întrebare: Care este, din acest punct de ve­dere, situaţia pe plan naţional?
Răspuns: Cam aceeaşi situaţie. Cele mai multe firme care domină economia judeţelor în care sunt înregistrate sunt controlate de investitori străini: 33 de societăţi din 41.
Întrebare: Dar să revenim la noi. Au trecut 29 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Dintr-o economie planificată am trecut la economia de piaţă. Cum apar noii leaderi de firme ca şi profil de activitate?
Răspuns: Iau ca exemplu judeţul Maramureş. Cunoaştem handicapul cu care am intrat în lupta pieţelor. Domina extracţia şi prelucrarea primară a metalelor neferoase, activităţi care au fost aruncate în lada de gunoi a istoriei. Astăzi predomină firma care produce echipamente electrice de joasă tensiune şi soluţii de automatizare, firma la care lucrează peste 2100 de persoane.
Întrebare: Este situaţie similară şi în celelalte judeţe din Regiunea de Dezvoltare Nord Vest?
Răspuns: Nu este aceeaşi situaţie. Au fost şi privatizări care au păstrat profilul de activitate iniţial în judeţele Bistriţa şi Sălaj, dar apărând domenii de activitate noi, cum ar fi firma de la Cluj care gestionează lanţul de benzinării Mol, Satu Mare - retailerul de piese auto sau în judeţul Bihor - firma care produce componente pentru echipamente electrice.
Întrebare: Firmele în discuţie câţi salariaţi au?
Răspuns: Firma din Bihor are 1200 de sa­lariaţi, cea din Bistriţa 730, cea din Cluj 230, cea din Satu Mare 1300 şi cea din Sălaj 1700. Da, nu am greşit cu 230 de salariaţi, firma lea­der din Cluj produce anual un profit de 183 milioane de lei pe când cea din Maramureş cu 2100 de angajaţi puţin peste 45 milioane de lei.
Întrebare: Care sunt cifrele de afaceri anuale ale acestor firme?
Răspuns: Cea din Bihor 1,14 mld. lei, cea din Bistriţa 386 mil. lei, cea din Cluj 5,46 mld. lei, Satu Mare 1,26 mld. lei şi cea din Sălaj 1,78 mld. lei. Am enumerat aceste cifre pentru că venind câteva zile de repaus, poate o să faceţi analize mai aplicate.
Într-un interviu ulterior merită să dezbatem tema la nivelul şi a celorlalte Regiuni de Dezvoltare.
Să ne urăm un an mai bun în 2019!!!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.