• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Octombrie , 2017

Dialoguri virtuale / Banul dezbrăcat

Întrebare: Dacă facem o anamneză a şti­rilor, starea predominantă este cea de răz­boi fizic, verbal, interpersonal, regio­nal, naţional, confesional şi categorisirile ar putea continua, parcă ura ar fi caracteristica fiinţei umane.
Răspuns: Despre trecut şi despre prezent se pot face câteva afirmaţii sigure. Des­pre viitor numai posibilităţi, eventual nece­sităţi. Prezentul este dominat de valul migrator cu origini orientale şi africane, o invazie programată împotriva locurilor noastre de baştină, împotriva Europei, cu deosebire a Europei occidentale şi prin „grija” acestora şi a celei central şi est europene, deci şi a noastră . (Acesta este principiul solidarităţii la care am aderat odată cu intrarea în Uniunea Europeană ?)

Î.: Semnele acestei stări de fapt se puteau anticipa?
R.: Posibil: da. Să ne amintim de ini­ţiativa privind Constituţia Uniunii Euro­pene. Proiectul acestui act a fost respins de unele ţări motivându-se conţinerea în textul ei a rolului pe care a avut-o cultura creştină în realizarea Europei actuale. Motivaţia a fost că această idee ar leza sensibilităţile, în deosebi a musulmanilor, dar şi a altora. Aşa a luat naştere Tratatul de la Lisabona. Acum sensi­bilităţile au devenit realităţi.

Î.: Dumneavoastră până acum aţi avut intervenţii pe teme exclusiv economice. Ce vă determină să vorbiţi despre feno­menul migraţiei?
R.: Fiindcă la baza acestui fenomen se află un interes economic major, care afec­tează buzunarul tuturor, dar şi a fenomenului corupţiei care circumscrie întreaga temă. 
Î.: În realitate despre ce este vorba?
R.: Dacă privim viitorul prin prisma faptelor actuale şi a trecutului imediat, din păcate, putem afirma că suntem la începutul unui al Treilea Război Mon­dial. (Rog a remarca că această afirmaţie a fost făcută cu doi ani în urmă de unul din liderii mondiali în viaţă, iar azi reluată de tot mai multe personalităţi din medii politice, economice şi academice).
Trebuie să spunem acest lucru nu pentru a ne speria sau a înfrica pe alţii, dar dacă privim mai în profunzime lucrurile, atunci putem constata că nu vorbim de perspectiva unui posibil război ci că acest război a început.
Nu suntem încă în faza războiului acut, confruntaţional generalizat, însă exemplele sunt la ordinea zilei. (A fost vreo mare capitală occidentală, o ţară euro­peană semnificativă, Statele Unite ale Americii, dar şi din alte părţi ale lumii care să fi scăpat de incidente teroriste?).
M-aţi întrebat de relaţia migraţie şi economie. Doar un singur aspect dintre multe altele: starea de alertă instituită în mai multe ţări înseamnă mobilizare de trupe, de forţe de ordine, de servicii de informaţii, toate acestea costă, sunt costuri care se scot din circuitul economic civil, generatoare de plus valoare, de bunăstare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.