• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Ianuarie , 2015

Dialoguri virtuale / Banii lor de toate zilele

Întrebare: Să începem cu sistemul bancar.

Răspuns: Banca centrală a Rusiei a fost obligată să intervină cu „măsuri de stabilitate a sistemului financiar”, care a avut drept obiect protejarea băncilor de pierderi care ar putea să le aducă în stare cel puţin „periculoasă” şi uşurarea accesului la devize străine.

O altă măsură, neobişnuită din partea unei bănci centrale, este de a conlucra cu guvernul rus pentru ca în 2015 să recapitalizeze anumite instituţii financiare ruseşti, ajutându-le astfel să-şi ducă activitatea în continuare. Această măsură a fost necesară datorită căderii rublei care are drept consecinţe în devalorizarea activelor bancare.

Au fost luate măsuri de înăsprire a condiţiilor de creditare prin creşterea dobânzii de intervenţie de la 10,5%, la 17%.

Î.: Să continuăm cu scăderea puterii rublei comparativ cu dolarul şi euro.

R.: Numai într-o singură zi, de la o cotaţie de 61,14 ruble/dolar a căzut la 67,88 ruble/dolar şi de la 76,56 ruble/ euro la 85,15 ruble/euro. Acestea sunt oscilaţii enorme, care pot să distrugă (pentru cei iniţiaţi să se îmbogăţească) ramuri economice sau persoane private.

 

Î.: Cunoscând că în Rusia sunt mulţi miliardari, cum au resimţit aceştia aceste şocuri?

R.: Bloomberg Billionaires Index, un clasament zilnic exclusivist, care evaluează dinamica celor mai mari averi personale, plecând de la cotaţiile de piaţă ale activelor lor şi condiţiile macroeconomice, relatată de agenţia rusă Itar Tass, precizează că primii 20 miliardari ruşi au pierdut circa 10 miliarde de dolari într-o săptămână.

De la începutul anului 2014, aceşti magnaţi au înregistrat pierderi cumulate de 64 miliarde dolari, ei rămânând „săracii” numai cu 174 miliarde dolari.

Dar sunt şi „norocoşi”. Spre exemplu, miliardarul Oleg Deripaska, al cărui concern se ocupă cu import-export de aluminiu, averea personală i-a crescut cu 855, 5 milioane de euro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.