• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Noiembrie , 2021

Dialoguri virtuale. Asta ne-a mai lipsit…

(a cincea parte)

Întrebare: De ce se consideră moneda virtuală mai bună decât monedele clasice?
Răspuns: Fiindcă moneda Bitcoin este o monedă internațională, care poate fi cheltuită peste tot în lume și prezintă avantajul că nu poate fi contrafăcută, întrucât nu există nicio tehnologie de imprimare care să poată păcăli rețeaua Bitcoin.
Î.: Se cunoaște și un alt avantaj al Bitcoin față de monede la baza cărora stă aurul?!
R.: Într-adevăr, deși aurul a reprezentat dintotdeauna una dintre cele mai sigure rezerve de valoare, mai ales prin faptul că prezintă o valoare intrinsecă ridicată și care se depreciază destul de greu în timp, utilizatorii de Bitcoin apreciază că aceasta are multe alte avantaje pe care aurul nu le oferă:
- Bitcoin este o monedă ușor divizibilă, cu 8 zecimale;
- Valoarea monedelor Bitcoin deținute poate fi mult mai ușor calculată, față de măsurarea cantității și valorii aurului deținut;
- Tranzacționarea Bitcoin este înlesnită de rețeaua de internet, în timp ce aurul nu prezintă această facilitate;
Analiza avantajelor monedei digitale în raport cu aurul a fost realizată chiar și din punctul de vedere al siguranței deți­nerilor, argumentându-se că monedele Bitcoin deținute pot fi protejate prin semnătură electronică privată și prin „chei personale” din codurile utilizate pentru tranzacțiile electronice, respectiv parole, în timp ce aurul poate fi, la un moment dat, chiar confiscat de auto­rități.
Î.: Există un plafon maxim de emisiune a Bitcoin?
R.: Moneda bitcoin a fost creată astfel încât să nu se devalorizeze, existând un plafon maxim de emisiune de 21 milioane BTC. Bitcoinii sunt creați în loturi la fiecare 10 minute. Până acum au fost puși în circulație aproximativ 11 milioane BTC și ultima monedă va fi emisă în 2140.
Î.: Se cunoaște că există un restaurant în București unde se acceptă plăți în Bitcoin. Cum funcționează sistemul?
R.: Numărul bonului de plată este introdus într-o aplicație specială de pe smart­phone, care generează un cod QR. Clientul scanează codul și confirmă plata. Pentru aceasta, clientul trebuie să dețină un smartphone, care să se conecteze la internet și astfel să acceseze fie o aplicație de tip portofel electronic, fie contul său de Bitcoin online.
Î.: De ce se promovează la un restaurant un asemenea mod de plată?
R.: Alegerea managerului de a accepta plata cu Bitcoin a fost justificată în special din punct de vedere promoțional, întrucât se anticipează că vor fi mai mulți clienți curioși, care vor veni în restaurant pentru că au auzit că a fost adoptată această modalitate de plată. În realitate, restaurantul nu folosește Bitcoin ca monedă, ci acceptă tranzacția, apoi Bitcoinii trec printr-un schimb valutar și în cont sunt încasați lei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.