• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Ianuarie , 2019

Dialoguri virtuale / Aşa o fi?!

Î.: Suntem la treizeci de ani de la anul de reper 1989, când am clamat rolul deosebit al economiei de piaţă, au trecut mulţi ani de când am fost apostilaţi ca ţară cu economie de piaţă funcţională şi totuşi ne mai zvârcolim în filosofii economice?

R.: S-a dovedit, identic ultimilor ani, că nu s-a clarificat nici în 2018 drumul pe care doreşte să o urmeze economia românească. Nu mă refer dacă vrem economie de piaţă sau nu, răspunsul este clar; Da, vrem eco­nomie de piaţă. Însă să doreşti să cons­truieşti economie capitalistă fără capital şi capitalişti autohtoni, înseamnă să sprijini, direct sau indirect, pe cei care au capital adevărat. S-au luat câteva măsuri în dorinţa de a introduce tehnica informa­ţio­nală în relaţiile cetăţean - instituţii, între agenţii economici şi instituţii dar este insuficient. Astfel doar mimăm jocul economiei capita­liste şi a modernizării economiei.

Î.: Mai rămânem pentru o întrebare referitoare la anul 2018. Am primit, la finele anului trecut, o pălmuţă de la Parlamentul Euro­pean?
R.: Pentru o fiinţă slabă, aşa cum suntem noi ca stat, pălmuţa poate însemna o palmă mare. La nivel politic am fost urecheaţi în ceea ce priveşte statul de drept. Şi în acest caz mimăm, ca în domeniul economic, un ceva pe care abia acum începem să-l cunoaştem.

Î.: Să vedem cum întrezărim anul 2019?!
R.: Am început anul fără un buget aprobat. Poate pentru mulţi nu înseamnă mult, dar pentru mediul de afaceri este un lucru inadmisibil. Cum să-ţi faci un plan de afaceri dacă îţi lipsesc informaţii despre o resursă importanţă ? Sper că toţi politicienii, mai ales cei din Parlamentul României, cunosc că până la finele lunii septembrie un plan al bugetului pentru anul următor trebuie a fi prezentat. Cel mai târziu în noiembrie, bugetul trebuie de aprobat în Parlament. Gâlceava pe tema cât să se consume de unele instituţii nu are nici un fundament logic. Este o boală de a noastră de care nu ne putem despărţi de mulţi ani.

Î.: Anul trecut au fost aduse o seamă de modificări legislative cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2019, majoritatea vizează Codul fiscal?
R.: Fără a avea dorinţa de a le expune pe toate, fiindcă sunt cu zecile, o să le enumăr pe cele care am considerat că au impact în viaţa fiecăruia. Astfel: salariul minim brut creşte de la 1.900 la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru cei cu studii superioare şi la 3.000 la cei din construcţii şi care sunt scutiţi de a plăti plata la pilonul II de pensii. Aceste modificări nu pot bucura mediul de afaceri fiindcă afectează rata profitului multor firme, care şi aşa îşi duc viaţa de pe o zi pe alta.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.