Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Miercuri , 12 Iunie , 2013

Dialoguri virtuale / Aleşii au vreo răspundere?

de Stefan Gonczi

Întrebare: Se pot da exemple?

Răspuns: Această situaţie (de neîncadrare în deficitele previzionate) este deja o regulă şi pentru alte state din Uniunea Europeană. Nu au scăpat de această situaţie nici Germania, nici Franţa şi nici alte state care ni sunt date ca exemple demne de urmat. Problema este ce s-a realizat din depăşirea nivelului angajat? Care este trendul acestui deficit bugetar?

 

Î.: Când este vorba de critică, se fac raportări îndeosebi la S.U.A.

R.: De exemplu, în Statele Unite, pe tot parcursul anului se corectează bugetul căutând să-l adapteze la situaţia economico-financiară din acel moment. În România, atunci când în Parlament sau în alte foruri decizionale se face o corecţie bugetară, pe parcursul anului, acest fapt se consideră a fi un eşec guvernamental. Nimic mai fals.

 

Î.: O asemenea abordare poate avea şi consecinţe de ordinul percepţiilor sociale, cu consecinţe politice destabilizatoare.

R.: Întotdeauna tratarea rigidă a fenomenelor economice poate deveni un proces inhibator.

 

Î.: Cum se poate gestiona o asemenea situaţie?

R.: Guvernul poate garanta menţinerea sub o anumită limită a deficitului bugetar printr-un angajament politic, în sensul că această problemă este o prioritate a guvernării alături de modificările structurale inerente unei economii sănătoase.

 

Î.: Se cunoaşte şi o variantă complementară?

R.: Mai este o cale, cea a utilizării rezervelor bugetare pentru corectarea eventualelor dificultăţi ivite în exerciţiul bugetar şi nu pentru a face cheltuieli necuprinse în bugetul iniţial. Cazuri similare s-au întâlnit şi în Maramureş, când au fost făcute cheltuieli din rezervă bugetară la dispoziţia ordonatorului principal de credite, făra a fi imperios necesare.

 

Î.: Utilizarea rezervei bugetare a fost în permanenţă un “măr otrăvit”, mai ales atunci când situaţia chiar cere utilizarea ei.

R.: În categoria cheltuielilor neprevăzute poate să fie de exemplu: insuficienţa fondurilor pentru plata asistenţilor maternali, (când nu fac un sens giratoriu, deşi a fost prevăzut în bugetul iniţial), ci fac plata către o categorie nenorocită de soartă. Este o problemă de corelare a veniturilor cu cheltuielile, care nu afectează sub nici un fel deficitul bugetar prognozat.

 

Î.: Ce se poate spune în finalul discuţiei?

R.: Este foarte importantă starea de spirit a societăţii în derularea proceselor economice. Păcălelile trecutului se răzbună în viitor. Discursurile ditirambice, care afirmă o anumită stare de fapt, neacoperite de realitate, dărâmă, din păcate, şi adevărurile cele mai evidente.